arxaia_eyrhmata_metro_thessalonikh_05.jpg
Σε διεθνείς οίκους, με εμπειρία σε μεγάλα τεχνικά έργα, προσέφυγαν ο δήμος Θεσσαλονίκης και οι αρχαιολόγοι, για να πάρουν ανεξάρτητη γνώμη για

τη δυνατότητα ή μη κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου χωρίς τη μετακίνηση και μεταφορά του μνημειακού συνόλου.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, εξαπολύει επίθεση στις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, στην Αττικό Μετρό και στον ανάδοχο του έργου τόσο για το θέμα που έχει προκύψει με τις βυζαντινές αρχαιότητες όσο και για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση και παράδοση του μετρό της Θεσσαλονίκης.  Εκτιμά, επίσης, ότι η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, δικαιώνει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που, όπως αναφέρει, από την πρώτη στιγμή ζήτησε να προστατευτούν οι αρχαιότητες και επέμενε ότι υπάρχει τεχνική λύση ανασχεδιασμού του σταθμού.

arxaia_eyrhmata_metro_thessalonikh_01.jpg
Η ανακοίνωση αυτή και η απόφαση των αρχαιολόγων έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση της βούλησης της Αττικό Μετρό Α.Ε., να ολοκληρώσει το έργο παρακάμπτοντας το σταθμό Βενιζέλου του μετρό. Ουσιαστικά, με την απόφασή της αυτή, η εταιρία στέλνει στις καλένδες το έργο ενός επισκέψιμου υπόγειου αρχαιολογικού χώρου, αφού, δεν αρνείται, μεν, την κατασκευή, αλλά την παραπέμπει σε άλλη χρονική στιγμή.

«Περιμέναμε υπερβολικά πολύ», μας είπε ο Χρήστος Τσίτουρας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ δήμου και Αττικό Μετρό Α.Ε. Υιοθετούμε πλήρως τις απόψεις του δήμου και εγγυόμεθα ότι θα κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Όταν, αργότερα, κατασκευαστεί ο σταθμός, θα επανατοποθετηθούν όλα τα αρχαία, στο ίδιο σημείο».

Παρόλα αυτά, επέμεινε στην απόφαση της εταιρίας, που, όπως είπε, ήταν προσωπική του επιλογή, να ολοκληρωθεί το έργο χωρίς σταθμό Βενιζέλου. «Είναι μονόδρομος η απόφαση να προχωρήσει το έργο και να είναι έτοιμο στο τέλος του 2017, το πολύ στις αρχές του 2018, χωρίς τη Βενιζέλου» δήλωσε στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη και στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100.

Τι προτείνουν οι αρχαιολόγοι

Από την πλευρά του, με τη σημερινή ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που βλέπει, πλέον, ορατό το ενδεχόμενο τα ευρήματα της Βενιζέλου να μην αποσπαστούν, όπως επιθυμεί, αλλά και να… μην αναδειχτούν, αφού οι μόνοι που θα τα βλέπουν και θα τα εξετάζουν θα είναι οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι, καλεί τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να πάρει θέση και να συμβάλει αποφασιστικά στη μόνη –για τους αρχαιολόγους- βιώσιμη λύση για τις αρχαιότητες και το έργο. Συγκεκριμένα προτείνει:

  • Να ξεκινήσουν και πάλι οι αρχαιολογικές εργασίες στο Σταθμό Βενιζέλου με ολοκλήρωση της ανασκαφής στο βυζαντινό μνημείο και διερευνητικές τομές στα υποκείμενα στρώματα, ώστε να βοηθηθεί η εξεύρεση της βέλτιστης λύσης προστασίας των αρχαιοτήτων.
  • Να παύσει η ισχύ της Υπουργικής Απόφασης Παναγιωτόπουλου μέχρι να εκπονηθούν εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες μελέτες για κάθε εναλλακτική λύση συνύπαρξης αρχαιοτήτων και σταθμού, όπως υποδεικνύει και η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ξεκινώντας από την τεχνική λύση της διατήρησης των αρχαιοτήτων in situ εντός του σταθμού χωρίς τη μετακίνησή τους.
  • Να καταστεί ο χώρος του Σταθμού Βενιζέλου επισκέψιμος σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, κάτι που θα προβάλλει διεθνώς την Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα θα αναζωογονήσει την κίνηση στην περιοχή και θα ανακουφίσει τους παρακείμενους καταστηματάρχες.

Η θέση της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Είναι σαφής, πλέον, η αγωνία των αρχαιολόγων, αφού με την κίνησή της, η Αττικό Μετρό Α.Ε. παρακάμπτει τη δυνατότητα προβολής των αρχαίων. Τα λόγια του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Αττικό Μετρό Α.Ε., είναι χαρακτηριστικά:

«Επειδή είμαστε τεχνοκράτες, βλέπουμε τα πράγματα απλά, ωμά και τεχνολογικά. Το έργο θα προχωρήσει με παράκαμψη της Βενιζέλου και, όταν βρεθεί χρόνος, θα κατασκευαστεί και ο επισκέψιμος σταθμός». Μάλιστα παραδέχεται ότι αυτό σημαίνει επιπλέον έξοδα, ξεκαθαρίζει ότι «η Βενιζέλου θα γίνει ένας σταθμός Μουσείο» και μάλιστα «θα ήταν λάθος να μη γίνει –πρέπει να γίνει πάση θυσία- αλλά όχι με το συγχρονισμό που η σύμβαση απαιτούσε», επισημαίνει ότι «και άλλοι σταθμοί του μετρό θα είναι σταθμοί - μουσεία» και προειδοποιεί: «Αν περιμέναμε κι άλλο, θα χάναμε το όλον έργο».