aneth_02.jpg
Δε φθάνει που είναι απλήρωτοι, έχουν να αντιμετωπίσουν και νέες απειλές περί μείωσης μισθών οι εργαζόμενοι στις Αναπτυξιακές Εταιρίες.

 

Αφορμή για μια νέα καταγγελία από μέρους τους, στάθηκε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Αναπτυξιακής Νομού Θεσσαλονίκης Α.Ε.-Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας Ο.Τ.Α., που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2014.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι(οι οποίοι, από το 2009 υφίστανται συνεχόμενες μειώσεις μισθών, ενώ η εταιρία προχώρησε και σε λύσεις συνεργασιών), η συνέλευση, αντί να ασχοληθεί με την οικονομική κατάσταση της ΑΝΕΘ και τον αναπτυξιακό της ρόλο, “προσπέρασε τα «βαρίδια» οφειλών που κουβαλάει και τη θέτουν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση” και εστίασε στις «υψηλές» αμοιβές του προσωπικού (οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι αυτές “είναι σύμφωνες με το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων” και “εξολοκλήρου επιλέξιμες και χρηματοδοτούμενες από τα τρέχοντα κοινοτικά προγράμματα που διαχειρίζεται η εταιρία και δεν προσδίδουν καμία επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της ΑΝΕΘ”, με το το «υπεράριθμο» προσωπικό (σύμφωνα με τους εργαζόμενους “παρότι έχουν αυξηθεί τα αντικείμενα της εταιρίας, έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που τα υποστηρίζουν” και την περικοπή λειτουργικών δαπανών(“το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι η στέρηση υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας”, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, “όλα τα ανωτέρω μέτρα που ήδη έχουν παρθεί, δεν απέφεραν καμία βελτίωση στη βιωσιμότητα της εταιρίας έως τώρα, σύμφωνα με τις κατά καιρούς προβλέψεις της Διεύθυνσης και της Διοίκησης”. Υπενθυμίζουν ότι παρόλη τη μη καταβολή μισθών και αμοιβών αυτοί συνεχίζουν να εργάζονται “με συνέπεια, παραγωγικά και αποτελεσματικά, πράγμα που διαφαίνεται από τα αποτελέσματα όλων ανεξαιρέτως των ελέγχων, τους οποίους υφίσταται από κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης LEADER, Ε.Π. Αλιείας, ΠΑΑ Άξονας 3 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, τον ΕΣΠΕΛ, τον Οργανισμό Επιθεώρησης και Πιστοποίησης προτύπων ISO και λοιπούς φορείς”, αλλά και από τους τελικούς δικαιούχους επενδύσεων και συνεργάτες της ΑΝΕΘ.

Οι εργαζόμενοι της ΑΝΕΘ ζητούν “για πολλοστή φορά”, όπως επισημαίνουν, από τη Διοίκηση, “να μην εξαντλεί τα διοικητικά της καθήκοντα μόνο στο θέμα του προσωπικού αλλά να μεριμνήσει για θέματα ανάπτυξης και προόδου όπως η αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρίας και να πάψει «να εστιάζει στο δέντρο και να κοιτάξει επιτέλους το δάσος»”.


Η φωτογραφία είναι από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στην ΑΝΕΘ