Ο  δήμος Θέρμης, η Τοπική Κοινότητα Κ. Σχολαρίου, η Εκκλησιαστική Επιτροπή  και ο Σύλλογος Πολιτισμού και Εθελοντισμού της περιοχής διοργανώνουν Πανήγυρη του Παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία Κάτω Σχολαρίου το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιουλίου 2014.

Το Κάτω Σχολάρι είναι ο τόπος όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες από το Σχολάρι της Ανατολικής Θράκης που βρισκόταν βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης. 

Το Σχολάρι πήρε το όνομά του από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Σχολάριο. Το 1922 με την ανταλλαγή που έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όλοι οι Σχολαριώτες με τα κάρα πήραν ό,τι είχαν και τα γιδοπρόβατά τους και ήρθαν στο τουρκοχώρι που λεγόταν Αδαλή, γιατί εδώ είχε βοσκοτόπια κατάλληλα για κτηνοτροφία .

Εδώ οι Μικρασιάτες βρήκαν αμπέλια που καλλιεργούσαν οι Τούρκοι, η ποιότητα όμως των σταφυλιών ήταν πολύ κακή  σε σχέση με αυτή που ήξεραν και καλλιεργούσαν. Λίγα χρόνια αργότερα άρχισε συστηματικά η καλλιέργεια του Ροζάκι, το οποίο έφεραν από την Κρήτη. Οι τεχνικές που εφάρμοσαν στην καλλιέργεια και η προσωπική σκληρή δουλειά  συνετέλεσαν στην αύξηση της παραγωγής και στην ποιότητα του προϊόντος.

Οι Πόντιοι πρόσφυγες ήρθαν στο Κάτω Σχολάρι από διάφορες περιοχές του Πόντου: Τραπεζούντα, Ορτού, Νίξαρη, Σαμψούντα, Τρίπολη, Κερασούντα. 
Ακτήμονες στην αρχή, δούλευαν σε διάφορες αγροτικές δουλειές και έμεναν στα παλιά τούρκικα σπίτια. Το 1931 που έγινε η πρώτη διανομή χωραφιών απέκτησαν την πρώτη ιδιοκτησία. Όταν έφτασαν οι Πόντιοι πρόσφυγες στο Κάτω Σχολάρι βρήκαν ήδη εγκατεστημένους εκεί τους Θρακιώτες και Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Στη βόρεια είσοδο του οικισμού κυριαρχεί το δασύλλιο με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία χτισμένο το 1958. Στη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης καθιερώθηκε κάθε χρόνο να γιορτάζεται με την Ιερή Πανήγυρη του Προφήτη Ηλία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Σάββατο 19 Ιουλίου 2014
19.00        Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός
20.00       Περιφορά της Ιερής Εικόνας του Προφήτη Ηλία γύρω από το δασύλλιο.
20.30       Εκδήλωση από το Σύλλογο Πολιτισμού & Εθελοντισμού  Κ. Σχολαρίου.
                  * Μεικτή χορωδία Κ.Α.Π.Η. Κ.Σχολαρίου
                  * Παραδοσιακοί χοροί.
                  * Παραδοσιακά εδέσματα.
Κυριακή 20 Ιουλίου 2014
07.00      Όρθρος μετά Θείας Λειτουργίας
                    Ακολουθεί μοίρασμα ψαριών, ελιών και άλλων εδεσμάτων .