Του ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΥΡΗ

Άθλιες εικόνες της …βαφτισμένης «θαλάσσιας συγκοινωνίας» της Θεσσαλονίκης εκτυλίσσονται καθημερινά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Εικόνες που μόνο σε αφρικανική χώρα ταιριάζουν, με αδιάψευστο μάρτυρα το βίντεο που συνοδεύει το ρεπορτάζ. Στη Θεσσαλονίκη του 2014, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εικόνες που ακολουθούν όχι μόνο δεν αρμόζουν, αλλά μας εκθέτουν και στα μάτια των τουριστών.




Πρωί της 17ης Ιουλίου του 2014 και δεκάδες άνθρωποι ψάχνουν απεγνωσμένα σκιά κολλημένοι στον τοίχο του παλιού Λιμεναρχείου περιμένοντας το … καραβάκι της λεγόμενης «θαλάσσιας συγκοινωνίας»! Περιμένουν τουλάχιστον μισή ώρα μέσα στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, αφού κανένας από τους ….ανευθυνοϋπεύθυνους δεν σκέφτηκε να κατασκευάσει ένα στέγαστρο, όπως οι στάσεις του ΟΑΣΘ…. Μια κατασκευή που δεν κοστίζει…



Περιμένουν οι άνθρωποι, κάτω από την ελάχιστη σκιά που κάνει το παλιό κτίριο του Λιμεναρχείου. Μανάδες με παιδιά, ηλικιωμένοι, νεαροί Έλληνες και τουρίστες που τους είπαν ότι μπορούν να κάνουν μπάνιο… απέναντι… στην Αγία Τριάδα και έχει και «θαλάσσια συγκοινωνία» να τους πάει… Περιμένουν εκεί στην ελάχιστη σκιά…. Το βλέπουν να έρχεται, το καραβάκι… Οι κινήσεις τους δείχνουν ότι, αναρωτιούνται που δένει; Κοιτούν δεξιά αριστερά, αλλά δεν καταλαβαίνουν, αφού δεν υπάρχει θαλάσσια κατασκευή που θα υποδέχεται το πλοιάριο της λεγόμενης «θαλάσσιας συγκοινωνίας» της Θεσσαλονίκης.



Φυσούσε ΒΔ άνεμος, δηλαδή ο γνωστός Βαρδάρης, χωρίς μεγάλη ένταση, χωρίς πολλά μποφόρ. Αλλά με αυτό τον άνεμο ο καπετάνιος είναι υποχρεωμένος να δέσει πρίμα. Έτσι πιάνει από την πλευρά του Α΄ Προβλήτα που βλέπει στη Θεσσαλονίκη.



Και ο κόσμος τρέχει να επιβιβαστεί. Μια προσπάθεια προσέγγισης, αποτυχημένη. Λίγο άνοιγμα και στρώσιμο στον καιρό και πιάνει.

Εκεί ακολουθούν οι σκηνές απείρου κάλους που θα παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί. Τα λόγια περιττεύουν. Παρατηρείστε μια μάνα με την κορούλα της, που πλησιάζει, βλέπει τον χαμό και φεύγει απογοητευμένη!

Για τους τουρίστες, νεαρούς στην ηλικία, μπορεί να αποτελεί περιπέτεια… Αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή και αδυσώπητη.

Μια θαλάσσια κατασκευή που θα υποδέχεται το σκάφος, δεν έχει κατασκευαστεί…. Μάλιστα υπάρχουν και πλωτές κατασκευές που είναι αξιόπιστες. Απλά η προχειρότητα για ακόμα μια φορά θριάμβευσε…