Συναυλιακές στιγμές, αφιερωμένες στο έντεχνο τραγούδι, καθώς και την ελληνική μουσική παράδοση περιλαμβάνει το μουσικό τετραήμερο που ξεκινά αύριο Παρασκευή στη Μονή Λαζαριστών.

Με στόχο να δοθεί βήμα στις ντόπιες μουσικές δυνάμεις, διοργανώνεται και φέτος η «Ανοιχτή Σκηνή», στο πλαίσιο του φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Με ετερόκλητα ακούσματα και διαφορετικές γενιές δημιουργών, η «Ανοιχτή Σκηνή» επιχειρεί να φέρει σε επαφή το κοινό της Θεσσαλονίκης με εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής αλλά και με καταξιωμένους καλλιτέχνες που σημάδεψαν με το έργο τους την ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Η αυλαία ανοίγει την Παρασκευή (25/07), στις 21.30, με την εμφάνιση της μουσικής ομάδας του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Πρόκειται για μια συναυλία - περιπλάνηση στον πλούσιο κόσμο του ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού με τη συμμετοχή 20μελούς φωνητικού και οργανικού συνόλου. Η μουσική ομάδα θα παρουσιάσει τραγούδια της Mακεδονίας, της Θράκης, της Hπείρου, των Επτανήσων και των νησιών του Aιγαίου, της Κύπρου και της Μικράς Ασίας. Παράλληλα με την ερμηνεία των τραγουδιών θα παρουσιαστούν παραδοσιακές χορογραφίες. Τη μουσική ομάδα διδάσκει και διευθύνει ο Πέτρος Μαυρόπουλος.

Τη σκυτάλη παίρνουν τη Δευτέρα (28/07) στις 21.30 οι «Ποντοπόροι». Πρόκειται για ένα μουσικό σχήμα με συνεχή παρουσία από το 1998, το οποίο αντιμετωπίζει την ποντιακή μουσική ως μια ζωντανή δυναμική γλώσσα. Πατώντας στη μακραίωνη ιστορία της συνεχίζουν να εξελίσσονται και να αφομοιώνονται τα νέα στοιχεία της εποχής μας, συντροφεύοντας τις στιγμές της ζωής των ποντίων και όχι μόνο.

Ο ήχος των Ποντοπόρων είναι αντιπροσωπευτικός της σύγχρονης ποντιακής μουσικής. Τα τύμπανα, το κλαρίνο, το γαβάλ, η ποντιακή λύρα κεμανέ σε συνδυασμό με τους ήχους των πλήκτρων (μπάσο και ακορντεόν) αναμένεται να δημιουργήσουν ένα πλούσιο ηχόχρωμα που αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο φάσμα της ποντιακής μουσικής κουλτούρας.

Την Τρίτη (29/07) στις 21.30 η «Ανοιχτή Σκηνή» του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών «υποδέχεται» το «Μουσικό Πλήρωμα», συγκρότημα που αποτελείται από μουσικούς με πείρα και αγάπη για το ελληνικό τραγούδι. Το «Μουσικό Πλήρωμα» θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με σκοπό να μας ταξιδέψει στον κόσμο της ροκ, ποπ και έντεχνης ελληνικής μουσικής σκηνής.

Η «Ανοιχτή Σκηνή» ολοκληρώνεται την Τετάρτη (30/07) στις 21.30 με το live που θα δώσει ο Αγάθωνας, ο μουσικός που με τη συμμετοχή του στην Eurovision έδειξε στην Ευρώπη τι σημαίνει μπαγλαμαδάκι στην πράξη. Στη συναυλία ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης υπόσχεται να ταξιδέψει το κοινό σε ρεμπέτικους και παραδοσιακούς ήχους, ακολουθώντας το μουσικό πρόγραμμα το οποίο εδώ και 35 χρόνια παρουσιάζει. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης θα τραγουδήσει και θα παίξει μπαγλαμά και μπουζούκι. Τον Αγάθωνα θα συνοδεύουν στην σκηνή οι εξής καλλιτέχνες: ο Ηλίας Πίγκας – μπουζούκι, ο Μανώλης Πορφυράκης– κιθάρα, ο Δημήτρης Θεοδωράκης – βιολί, ο Νίκος Ιακωβίδης – ούτι και η Κατερίνα Στεργιοπούλου – φωνή.