Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν σήμερα κυβερνητικές πηγές για το θετικό κλίμα στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η τελευταία και ίσως σημαντικότερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, οπότε θα τεθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να αντιληφθούν τις τεράστιες προόδους που έχει κάνει η χώρα. Ακόμη, προσθέτουν πως σύντομα η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τα πέντε προαπαιτούμενα που απομένουν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι το δυσκολότερο από αυτά ήταν το ζήτημα της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τον ή την επίτροπο της χώρας μας, ανώτατες πηγές βεβαίωναν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το όνομα μέχρι το τέλος του μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις που παρουσίασε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι η Ελλάδα άκουσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τόσο τις εξαγγελίες του για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους 300 δισ. ευρώ, όσο και για την αποφασιστικότητα την οποία δείχνει στο θέμα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει, έπειτα από προσωπική πρόσκληση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, στη γενέτειρά του, τη Φλωρεντία, και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα.