Με εννέα μαθητές και δύο ομάδες θα εκπροσωπηθεί φέτος η Ελλάδα στην 8η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής που θα διεξαχθεί στην πόλη Seceava της Ρουμανίας, από 2 έως 10 Αυγούστου.


Στην φετινή Ολυμπιάδα η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα απαρτίζεται από τους, κατά σειρά επιτυχίας: Κουκουλεκίδη Νικόλαο από το 1ο ΓΕΛ Αμερικ. Κολλεγίου «Ανατόλια» Θεσσαλονίκης, Γιασεμή Φώτη-Ιωάννη από το Γυμν. & Λυκ. Τ. Αγίας Άννας Εύβοιας, Παπαχατζάκη Γεώργιο από το 1ο ΓΕΛ Εκπαιδευτ. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, Τσαπράζη Ελένη από το 1ο ΓΕΛ Εκπαιδευτ. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης και Κουκουφίλιππα Νικόλαο από τα Εκπαιδευτήρια "Ο Πλάτων" Αττικής. Η δεύτερη ομάδα απαρτίζεται από τους: Παλάσκο Αχιλλέα από το 1ο ΓΕΛ Εκπαιδευτ. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, Κουταλιό Ιωάννη από το 1ο Πειρ. Λύκειο "Μαν. Ανδρόνικος" Αττικής, Πόλκα Μάρκο από το 5ο ΓΕΛ Νίκαιας Αττικής και Γιανναδάκη Παναγιώτη από το 1ο ΓΕΛ Αγ. Παρασκευής Αττικής.

Την προετοιμασία των μαθητών ανέλαβε μία ισχυρή ομάδα Καθηγητών Πανεπιστημίου, στην οποία πρωτοστάτησαν οι Καθηγητές Γιάννης Σειραδάκης και Κωνσταντίνος Μελίδης του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Λουκάς Ζαχείλας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαρά Παπαθανασίου από το Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και Χρίστος Ξενάκης Φυσικός, τ. Σύμβουλος Β’βάθμιας στο Βόλο.

Σημαντική βοήθεια προσέφεραν ακόμη οι φοιτητές/τριες Δέσποινα Παζούλη, Γιώργος Λιούτας και Πάρις Τζιτζιμπάσης (Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ), Μάνος Βουρλιώτης, Κρινιώ Μαρούδα (Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ), Θέμης Πράπας (Princeton University, USA) και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Αλέξανδρος Φιλοθόδωρος από το Πανεπιστήμιο Zielona Gora της Πολωνίας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της αποστολής, ενώ τα τοπικά έξοδα έχει αναλάβει η διοργανώτρια χώρα. Την προετοιμασία της αποστολής ενίσχυσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ίδρυμα Λάτση.Η αποστολή θα μεταβεί στη Ρουμανία στις 31 Ιουλίου, συνοδευόμενη από τους καθηγητές Φυσικής του ΑΠΘ, Γιάννη Σειραδάκη, και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκά Ζαχείλα, την Μαρία Κονταξή από το τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, και τον πρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, Κώστα Μαυρομμάτη.

Στη φωτογραφία, από αριστερά προς δεξιά (στην άνω σειρά): Μ. Πόλκας, Ι. Κουταλιός, Ν. Κουκουφίλιππας, Παν. Γιανναδάκης. Από αριστερά προς δεξιά (στην κάτω σειρά): Αχ. Παλάσκος, Ν. Κουκουλεκίδης, Φ.Ι. Γιασεμής, ΕΛένη Τσαπράζη, Γ. Παπαχατζάκης.