Δικαστήριο των ΗΠΑ επιδίκασε αποζημίωση-ρεκόρ από καπνοβιομηχανία σε χήρα μανιώδους καπνιστή, ο οποίος πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα πριν από 18 χρόνια.


Το δικαστήριο της Φλόριντα καταδίκασε την RJ Reynolds, τη δεύτερη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες, να πληρώσει το ποσό των 23,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Η Σίνθια Ρόμπινσον μήνυσε την καπνοβιομηχανία RJ Reynolds το 2008 για τον θάνατο του συζύγου της, Μάικλ Τζόνσον, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία προσπάθησε να συγκαλύψει τους κινδύνους για την υγεία, καθώς και την εθιστική φύση των προϊόντων της.

Ο Τζόνσον, οδηγός στο επάγγελμα, πέθανε το 1996 σε ηλικία 36 ετών. Ο δικηγόρος της Ρόμπινσον, Κρις Τσέστνατ, υποστήριξε κατά τη διάρκειας της δίκης πως ο Τζόνσον ξεκίνησε το κάπνισμα στα 13 του χρόνια, κάπνιζε ένα με τρία πακέτα την ημέρα για περισσότερο από 20 χρόνια και δεν μπορούσε να το κόψει - ακόμη και τη μέρα που πέθανε, κάπνιζε.

Σύμφωνα με τον Τσέστνατ, οι ένορκοι έλαβαν υπόψη τα στοιχεία που αποδεικνύουν το επιθετικό μάρκετινγκ της εταιρείας, και κυρίως την προώθηση των προϊόντων της στους νέους.

Η εταιρεία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση, καθώς η απόφαση «υπερβαίνει τα όρια της λογικής και της ακριβοδικίας». Η καπνοβιομηχανία είναι «πεπεισμένη ότι το δικαστήριο θα σεβαστεί τον νόμο και δεν θα επιτρέψει αυτή η παράλογη ετυμηγορία να ισχύσει», τόνισε ο δικηγόρος της εταιρίας Τζέφρι Ράμπορν.