Πολύ κοντά στην εξάρθρωση κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας βρίσκεται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Zeppelin».


Στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγαν έρευνα στο διαδίκτυο, μέσω του ειδικού λογισμικού προγράμματος CPS (Child Protection System), οι οποίες στόχευαν στον εντοπισμό περιπτώσεων ανταλλαγής σεσημασμένων αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων. Κατά την έρευνα, εξακριβώθηκε ότι χρήστες του διαδικτύου εντός της ελληνικής επικράτειας, που χρησιμοποιούσαν 199 διαφορετικές IP διευθύνσεις, κατείχαν και είχαν πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία (εικόνες και βίντεο) με σκληρότατο υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα στοιχεία και τα αποτελέσματα των ερευνών τέθηκαν υπ’ όψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο διατάχθηκε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Έτσι, ταυτοποιήθηκε ψηφιακά η εμπλοκή πέντε χρηστών - ιδιοκτητών συνδέσεων διαδικτύου και κατοίκων σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικότερα, για τις περιπτώσεις αυτές:

* Σε συνεργασία και με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε οικία Κύπριου υπηκόου στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε σκληροί δίσκοι.

* Επίσης, κατ’ οίκον έρευνες διεξήχθησαν σε περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα σε οικία 48χρονου ημεδαπού στους Αγίους Αναργύρους, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός υπολογιστής.

* Σε οικία 37χρονου ημεδαπού στον Κορυδαλλό, όπου δεν βρέθηκε τίποτα σχετικό με την υπόθεση, ενώ για την περίπτωση αυτή διερευνάται η τυχόν εμπλοκή τρίτων προσώπων.

* Σε οικία 39χρονου ημεδαπού στο Χολαργό, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έντεκα σκληροί δίσκοι και μία φορητή συσκευή αποθήκευσης (usb stick).

* Σε οικία 43χρονου ημεδαπού στην Αθήνα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις σκληροί δίσκοι.

Στην τελευταία περίπτωση, ο 43χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις.