Πυρ και μανία είναι οι εργαζόμενοι των Αναπτυξιακών Εταιριών Κεντρικής Μακεδονίας, ύστερα από τα ρεπορτάζ που προβλήθηκαν σε συγκεκριμένα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία, μάλιστα, χαρακτηρίζουν "αναληθή και παραπλανητικά".


Σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Σωματείου Προσωπικού Αναπτυξιακών Εταιριών Κεντρικής Μακεδονίας, υπογραμμίζουν: "Δηλώνουμε ότι ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ»" (σ.σ. διατηρούμε σημεία στίξης και ορθογραφία)!!  Προσθέτουν πως "ΑΝΤΙΘΕΤΑ, εργαζόμαστε εδώ και 25 χρόνια για την ανάπτυξη της υπαίθρου συμβάλλοντας στην ίδρυση παραγωγικών μονάδων με χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια, καθώς επίσης και στη στήριξη της απασχόλησης υλοποιώντας αντίστοιχα προγράμματα".

Όπως υπογραμμίζουν συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους καθημερινά, "μέσα σε ένα αβέβαιο εργασιακό και οικονομικό περιβάλλον, πολλές φορές ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ, όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (πράγμα που δεν συμβαίνει με τους δημοσίους υπαλλήλους)".

Αφορμή για τα ρεπορτάζ και την αντίδραση των εργαζόμενων ήταν η απογραφή των εργαζόμενων σε ΟΤΑ και επιχειρήσεις ΟΤΑ. Μέτοχοι των Αναπτυξιακών είναι ΟΤΑ και άλλοι ιδιωτικοί φορείς, "αλλά κανένας ΟΤΑ δεν πληρώνει τους καθυστερημένους μισθούς μας ή καμία άλλη υποχρέωσή μας", λένε οι εργαζόμενοι. Όπως υπογραμμίζουν, έχουν υποστεί μειώσεις σε αμοιβές με το σκεπτικό ότι οι εταιρείες λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα πρέπει να φροντίσουν για τη βιωσιμότητά τους, αλλά και απολύσεις για τον ίδιο λόγο. Κι αυτοί επειδή οι πολυμετοχικές Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες παρέχουν υπηρεσίες εξειδικευμένης τεχνογνωσίας, δεν επιχορηγούνται και δεν χρηματοδοτούνται, ούτε τακτικά, ούτε έκτακτα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν εποπτεύονται από κανένα Δημόσιο Φορέα και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια Α.Ε., ως εργολάβοι υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Το Διοικητικό τους Συμβούλιο είναι εκλεγμένο από τα αρμόδια όργανα των μετόχων και όχι διορισμένο από το κράτος.

Οι εργαζόμενοι στις Αναπτυξιακές αναρωτιούνται ποιον σκοπό εξυπηρετεί η επιμονή για απογραφή των υπαλλήλων των Αναπτυξιακών Εταιρειών, στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών των υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα κι αν, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών με πάγια κρατική επιχορήγηση...

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στις αναπτυξιακές, όπως και άλλοι εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις, θα πληρώνονται, μεν, από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, χωρίς, όμως, κρατική επιχορήγηση! Κι ενώ για τους εργαζόμενους των δημοτικών επιχειρήσεων τα χρήματα θα καταβάλλονται στην Αρχή από τους δήμους, για τους υπαλλήλους των Αναπτυξιακών Εταιριών θα συνεχίσουν να ισχύουν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια...