oikodomi_1.jpg
Την αγορά ακινήτων θέλει να τονώσει η κυβέρνηση. Για αυτό, όπως αναφέρει στο πρώτο της θέμα η εφημερίδα «Έθνος», στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα έχει πέσει ένα σχέδιο για έκπτωση 40% στο «πόθεν έσχες» των ακινήτων.

 

Σύμφωνα με αυτό το σχεδιασμό, θα λαμβάνεται υπόψη από την εφορία χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την αντικειμενική αξία της περιοχής στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, πάντα για την κάλυψη του «πόθεν έσχες». 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Εθνος», ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει εκπτώσεις στις αντικειμενικές τιμές για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, με στόχο να υπάρξει μείωση μέχρι 40% στο ποσό των δαπανών που πρέπει να δικαιολογήσουν οι φορολογούμενοι με βάση το «πόθεν έσχες».

Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράσει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ, για να δικαιολογήσει το «πόθεν έσχες», θα πρέπει να αποδείξει στην Εφορία πού βρήκε τα 150.000 ευρώ και όχι το ποσό των 250.000 ευρώ που είναι η αντικειμενική. Η έκπτωση του 40% θα ισχύει βέβαια μόνο για το «πόθεν έσχες» και όχι για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων και των φόρων μεταβίβασης.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ξεμπλοκάρει εκατοντάδες συμβόλαια, όπως εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς, καθώς αυτά είναι στον... αέρα μια και οι αγοραστές δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τα χρήματα που αναγράφονται στο συμβόλαιο.

Αυτό συμβαίνει γιατί η τιμή στην οποία κλείνεται μία συμφωνία είναι χαμηλότερη κατά 50%-60% σε σύγκριση με τις τιμές της Εφορίας. Κτηματομεσίτες και συμβολαιογράφοι κάνουν λόγο για τυφλό «πόθεν έσχες» που υπολογίζεται με βάση τις εκτός πραγματικότητας πλέον αντικειμενικές αξίες και προκαλεί αλυσιδωτές παρενέργειες δημιουργώντας αγορά των «ολίγων» οι οποίοι μπορούν να αποκτούν ακίνητα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και ταυτόχρονα να καλύπτουν με τα εισοδήματα τους τη δαπάνη απόκτησης.