efimerides_07.jpg
Με μια ματιά τα βασικά θέματα των σημερινών (Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014) εφημερίδων:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Ηλεκτροπληξία» σε τουρισμό, επιχειρήσεις…

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τους εργαζομένους στη ΔΕΗ, από χθες τα μεσάνυχτα, θα οδηγήσουν στο κλείσιμο επιχειρήσεων μεταποίησης εποχικών και ευπαθών προϊόντων. Παράλληλα, εν μέσω θερινής περιόδου, φέρνουν το «θάνατο» στο νούμερο ένα κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ: Οι απεργίες της ΔΕΗ θα οδηγήσουν σε λουκέτα

Η εφημερίδα φιλοξενεί τις απόψεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Χωρίς ανάσα οι φτωχοί

Η εφημερίδα γράφει ότι "το οικογενειακό επίδομα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε περισσότερες από 300.000 οικογένειες καταργείται από την 1η/1/2015, ως αποτέλεσμα της αντίστοιχης κατάργησης της ασφαλιστικής εισφοράς κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες".

ΕΘΝΟΣ: Λύση ανάσα για τους μαθητές της Α' Λυκείου

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα υπολογισθεί η τελική βαθμολόγηση στα γραπτά της Α' Λυκείου προχωρεί αμέσως το υπουργείο Παιδείας μετά τα αυξημένα ποσοστά των μαθητών που έμειναν μετεξεταστέοι".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ρώσος Σαμάνος: «ΕΡΧΕΤΑΙ Παγκόσμιος Πόλεμος και Πανθρησκεία»!

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο «παράξενος» Βλαντιμίρ Στρελέτσκιϊ έγραψε ένα εξίσου «περίεργο» άρθρο στην «Πράβδα» με ονόματα και ημερομηνίες".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 7.000 έξτρα μετεγγραφές για εισακτέους σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Η εφημερίδα γράφει ότι "καθορίζεται εισοδηματικό κριτήριο 9.000 ετησίως για κάθε μέλος της οικογένειας για την κάλυψη του 10% των θέσεων στις σχολές με βάση και το βαθμό εισαγωγής. Και αυτόματες μετεγγραφές χωρίς αίτηση για τρίτεκνους, πολύτεκνους και λοιπές ειδικές κατηγορίες".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τι κρύβει η πώληση της ΔΕΗ

Σύμφωνα με την εφημερίδα "η μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους εργαζομένους της ΔΕΗ, που άρχισαν κινητοποιήσεις, είναι γεγονός. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος και ο Α. Σαμαράς αντεπιτέθηκε, κάνοντας λόγο για λαϊκιστές. Το νομοσχέδιο, που συζητείται στη Βουλή, ανοίγει την πόρτα σε επιχειρήσεις ενέργειας που θέλουν την πλήρη απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος και φυσικά τον περιορισμό του μονοπωλίου της ΔΕΗ, καθώς στη «μικρή ΔΕΗ» θα μεταφερθεί μεταξύ άλλων το 30% του παραγωγικού δυναμικού και του πελατολογίου της επιχείρησης, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθεί προς πώληση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές".

ΕΣΤΙΑ: Σύνταγμα και απεργίες

Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην Ελλάδα όλοι νομίζουν ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι απεριόριστο και ότι μπορεί να ασκείται από κάθε εργαζόμενο, ανεξαρτήτως του που εργάζεται και ποιες είναι οι συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο. Εν τούτοις, το Σύνταγμα ναι μεν κατοχυρώνει το δικαίωμα της απεργίας, αλλά παράλληλα θέτει και περιορισμούς, προκειμένου να προστατεύεται το κοινωνικό σύνολο και να μην στερείται τις βασικές ανάγκες του".

Η ΑΥΓΗ: Δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού αλλά και ουσίας προέβη χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημοσιοποιώντας το αίτημα για δημοψήφισμα. Οχι τυχαία, στις 2 Ιουλίου του 1950 ιδρυόταν η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού...".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Ολοι στην πρίζα

Η εφημερίδα υποστηρίζει "αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου και σκληρές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών εναντίον συνδικαλιστών, αλλά κυρίως κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών βουλευτών, ώστε να γίνει συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ΔΕΗ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τακτικισμοί ΣΥΡΙΖΑ με όχημα τη ΔΕΗ

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με επίδειξη πυγμής απάντησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους τακτικισμούς στους οποίους προβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με όχημα την ιδιωτικοποίηση της Μικρής ΔΕΗ, ενώ το επίμαχο νομοσχέδιο άρχισε να συζητείται στη Βουλή".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΕΝΤΑΣΗ για τη ΔΕΗ

Σύμφωνα με την εφημερίδα υπάρχει απειλή μπλακ άουτ στη χώρα. Επισημαίνει πως η αντιπαράθεση συνδικαλιστών – κυβέρνησης έχει φθάσει στα άκρα και δίνει οδηγίες προς τους καταναλωτές για την περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Σφάζονται στην ποδιά της μικρής ΔΕΗ»

Σύμφωνα με την εφημερίδα "δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ» και κάλεσε τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να συγκροτήσουν ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Να καταργηθεί το πλαίσιο της «απελευθέρωσης»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ΚΚΕ: «Ο αγώνας των εργαζομένων για να μην προχωρήσει ο «νέος γύρος» απελευθέρωσης της Ενέργειας είναι δίκαιος και πρέπει να στηριχθεί απ΄όλο το λαό. Για να μην παραμείνει άσφαιρος, πρέπει να σημαδέψει τον πραγματικό αντίπαλο: Το κεφάλαιο και την πολιτική του. Μόνο αυτός ο αγώνας των εργαζομένων, σήμερα και στο μέλλον, μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις προς όφελος του λαού»".

ΤΑ ΝΕΑ: Καλοκαίρι υψηλής τάσης

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ένα σκηνικό άγριας πόλωσης με φόντο την υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ» ευνοούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμώντας εκατέρωθεν ότι από τη σύγκρουση θα βγουν πολιτικά ενισχυμένοι και θα ελέγξουν τις εξελίξεις, καθ΄οδόν προς την κρίσιμη μάχη της προεδρικής εκλογής".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: ΝΤΟΡ(τι)Α φέρνει ο Σαμαράς

Η εφημερίδα γράφει ότι "μπορεί επισήμως να παρατείνεται η αγωνία για το αν ο Σαμαράς θα επιλέξει την Ντόρα Μπακογιάννη ή τον Κωστή Χατζηδάκη για τη θέση του επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν, αλλά ήδη ο κύβος ερρίφθη. Η Ντόρα θα είναι η επόμενη επίτροπος".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ Άτρωτα βακτήρια νικούν τα αντιβιοτικά

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποιεί για τον υπαρκτό και σύγχρονο κίνδυνο των υπερβακτηρίων, λίγες εβδομάδες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κάμερον ζήτησε συνεργασία της αγοράς, της επιστήμης και των κρατών για την ανάγκη της ανθρωπότητας για νέα, πιο ισχυρά, φάρμακα.

ESPRESSO: ΤΑΙΝΙΑ προσβολή για την Παναγία Σουμελά

Η εφημερίδα αναφέρεται σε τουρκικό ντοκιμαντέρ για την Παναγία Σουμελά, στο οποίο απαθανατίζονται κάποιοι να πετούν παπούτσια σε τοιχογραφίες της Μονής, ενώ άλλοι λένε για την Θεία Κοινωνία, ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μοιράζουν… ποτό και φαγητό στις Θείες Λειτουργίες τους…

Kontranews: Ανένδοτο κήρυξε ο Αλέξης μέχρι να πέσει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε μετωπική σύγκρουση διαρκείας με την ετοιμόρροπη κυβέρνηση προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκοντας αφενός να σταματήσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ και της δημόσιας περιουσίας και αφετέρου να επιταχύνει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μάχη-ορόσημο για τη ΔΕΗ

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας να προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός στο θέμα της ΔΕΗ έστειλε χθες από το Στρασβούργο ο πρωθυπουργός, την ώρα που οι αντιδράσεις αντιπολίτευσης και συνδικάτων κορυφώνοναι".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Σε ένα κρίσιμο τρίμηνο οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Η εφημερίδα τονίζει ότι "κρίσιμο είναι το επόμενο τρίμηνο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, καθώς, παρά τις γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου και τις προσπάθειες εξυγίανσης, αρκετές τράπεζες της Ευρωζώνης συνεχίζουν να «λυγίζουν» υπό το βάρος των «κόκκινων δανείων», ενώ στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών, ώστε να ανταπεξέλθουν στα ακραία σενάρια που προβλέπουν τα stress tests, προτού αναλάβει η ΕΚΤ την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος το Νοέμβριο".