Ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της νέας Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε υπερήφανος που η Ελλάδα, "αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός", εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, παρουσιάζοντας τις θέσεις του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στις «Κασσάνδρες» και στους κερδοσκόπους που είχαν στοιχηματίσει στη διάλυση της ευρωζώνης, μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

«Καταφέραμε να επιδιορθώσουμε εν πτήσει ένα φλεγόμενο αεροσκάφος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας μ' αυτό τον τρόπο την επιτυχή -κατά την εκτίμησή του- αντιμετώπιση της κρίσης.

Ολοι, τόνισε, θεωρούσαν βέβαιη την αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ και την ευρωζώνη. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, κι εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης» κατέληξε.

Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, λέγοντας πως η οικονομία πρέπει να εξυπηρετεί τους πολίτες.

«Μέσω κοινωνικού κρατούς θα διαρτηρήσουμε την εσωτερική αγορά» τόνισε και δήλωσε «ενθουσιώδης υποστηρικτής της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς» λέγοντας πως θέλει να είναι ο πρόεδρος του κοινωνικού διαλόγου.

Ψηλά στις προτεραιότητές του έθεσε την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, μία νέα ενιαία πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, τα περιβαλλοντικά θέματα, τη θεσμική μεταρρύθμιση για μία πιο δημοκρατική ΕΕ, τις οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της Ένωσης.