ukrain_boeing_crash_20140717_01.jpg
Αεροσκάφος των Μαλαισιανών αερογραμμών που κατέπεσε στην ανατολική Ουκρανία συνετρίβη ενώ πετούσε σε ύψος 10 χιλιομέτρων, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

 

Ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι το Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ. Σύμφωνα με τον σύμβουλο, οι 280 επιβάτες και το 15μελές πλήρωμα του αεροσκάφους της Malaysia Airlines είναι νεκροί.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ το Μπόινγκ 777 που εκτελούσε την πτήση ΜΗ-17 χάθηκε από τα ραντάρ ενώ βρισκόταν σε υψόμετρο 10.000 μέτρων και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τον ρωσικό εναέριο χώρο.

«Άρχισε να πέφτει και κατόπιν βρέθηκε να καίγεται εντός του ουκρανικού εδάφους» ανέφερε μια πηγή της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας που δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι «δεν αποκλείει» το ενδεχόμενο το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που συνετρίβη λίγο νωρίτερα στην ανατολική Ουκρανία να «καταρρίφθηκε». Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, ο Π. Ποροσένκο πιστεύει ότι η συντριβή του αεροσκάφους οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια.Στο μεταξύ ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την «αεροπορική καταστροφή» αυτή, δήλωσε η εκπρόσωπός του Όλγκα Λάπο.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επιστρέφει στη χώρα του από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταξιδιωτικά γραφεία έχουν δηλώσει στον ολλανδικό Τύπο ότι στην πτήση αυτή βρίσκονταν δεκάδες Ολλανδοί πολίτες.

Να διεξαχθεί διεθνής έρευνας για την τραγωδία ζητεί η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Άστον.

Ρωσικές και ουκρανικές πηγές έχουν επιβεβαιώσει ότι το μπόινγκ συνετρίβη μεταξύ του Ντονέτσκ της Ουκρανίας και των ρωσικών συνόρων. Στην περιοχή αυτή, η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές αντάρτες, σημειώνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των φιλορώσων και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

O ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία Αλεξάντερ Μποροντάι κατηγόρησε τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ότι κατέρριψαν το επιβατικό αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών. Εξάλλου,ο Αντρέι Πουργκίν, εκ των ηγετών της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διέψευσε ότι οι αυτονομιστές ευθύνονται για τη συντριβή του Μπόινγκ, τονίζοντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι οι αντάρτες δεν διαθέτουν ρωσικά πυραυλικά συστήματα Μπουκ. Το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

H κυβέρνηση της Ρωσίας ζήτησε την άδεια από την ουκρανική κυβέρνηση να βοηθήσει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών. 

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε.

Τέλος, πτώση σημείωναν οι δείκτες στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης περί το τέλος των συνεδριάσεών τους, αφότου μεταδόθηκε η είδηση ότι ένα επιβατικό αεροσκάφος της Malaysian Airlines συνετρίβη στην Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.