samaras_si_rodos_20140713_01.jpg
Μήνυμα στήριξης για την Ελλάδα και τον τουρισμό της χώρας εξέπεμψε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που επισκέπτεται τη Ρόδο, συνοδεία έξι υπουργών του.

 

Ο κινέζος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, καθώς και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον ξενάγησε στο Κάστρο των Ιπποτών. 

Ο πρόεδρος της Κίνας έφθασε στο αεροδρόμιο της Ρόδου λίγο πριν από τις 14:00 και πρόκειται να διανυκτερεύσει στο νησί πριν αναχωρήσει τη Δευτέρα για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφή των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Τον πρόεδρο της Κίνας υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τους Ν.Δένδια και Ν. Μηταράκη και ενώ στο αεροδρόμιο είχαν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Ο κινέζος πρόεδρος μετέβη στη συνέχεια σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού όπου θα διανυκτερεύσει, στο οποίο παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για αυτόν τον λόγο.

Κατά τη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, ο κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας. Τόνισε επίσης πως θέλει να γίνει εθελοντής για να προβάλλει τον τουρισμό της Ελλάδας στην Κίνα.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός ξενάγησε τον κινέζο πρόεδρο στο Κάστρο των Ιπποτών και τα αξιοθέατα της Μεσαιωνικής Πόλης.
Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή του στην Κίνα για τη στήριξη που έδωσε στην Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της. Όπως είπε, έδειξε φιλία και υπευθυνότητα.

Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του κινέζου προέδρου είναι ιδιωτική, στη διάρκεια των συναντήσεων αναμένεται να να συζητηθούν θέματα οικονομικής συνεργασίας. Αλλωστε, τον Σι Τζινπίνγκ συνοδεύουν έξι υπουργοί του.

Ο κ. Σι θα αναχωρήσει από τη Ρόδο το πρωί της Δευτέρας.