Dodeka_Apostoloi_20140723_03.jpg
Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συνόλου των Δώδεκα Αποστόλων.

Σήμερα (Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014), υπογράφηκε η σχετική σύμβαση ανάμεσα στον Αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέα Κουράκη και τον εκπρόσωπο της ανάδοχης κατασκευαστικής εταιρίας.

Ο Ιερός Ναός των Δώδεκα Αποστόλων είναι χαρακτηρισμένος από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Θα είναι το κύριο στοιχείο της ανάπλασης, η οποιά θα περιλαμβάνει τμήματα του Δυτικού Τείχους της πόλης, το Οθωμανικό Λουτρό Πασά Χαμάμ ή Λουτρά «Φοίνιξ» και μια ζώνη αρχαιολογικών ευρημάτων που αναπτύσσονται κατά μήκος των τειχών.

Dodeka_Apostoloi_20140723_01.jpg

«Με την ανάδειξη των μνημείων και την απόδοση του δημόσιου χώρου στους κατοίκους και τους επισκέπτες, στοχεύουμε στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αναζωογόνηση του ιστορικού αυτού τόπου και της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος.

Αλλάζει όλη η περιοχή

Dodeka_Apostoloi_20140723_04.jpg
Το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 937.500 Є και συμβατικό 478.787 Є με χρηματοδότηση ΣΑΤΑ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός εννέα μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και περιλαμβάνει την ανάπλαση των οδών Παπαρηγοπούλου, Αγ. Αποστόλων και Ολύμπου, το πέρασμα – πεζόδρομο ανάμεσα στα τείχη και στα κτίρια με παρεμβάσεις στο οδόστρωμα, την πεζοδρόμηση της μικρής οδού Αμαζόνων, την κατασκευή κλίμακας στη συμβολή με την οδό Αγίου Δημητρίου, την αναδιαμόρφωση της πλατείας μπροστά στον ναό των Δώδεκα Αποστόλων και της πλατείας στον πυλώνα της Βυζαντινής μονής καθώς και εμπλουτισμό με το στοιχείο του νερού.

Επιπλέον, προβλέπονται νέες φυτεύσεις, ενώ διατηρούνται τα υφιστάμενα δένδρα και επανασχεδιάζεται ο φωτισμός όλης της περιοχής με στόχο την ανάδειξη των μνημείων και την ασφάλεια των πολιτών.