rema_kyberneiou_xarilaou_01.png

Ιδιωτικά συμφέροντα υπηρετεί η διοίκηση Μπουτάρη. Αυτό υποστηρίζει η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη, του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, για το θέμα του ρέματος Κυβερνείου, στη Χαριλάου.

 

Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζει ότι από τις 19 Δεκεμβρίου 2013, δια στόματος του αρμόδιου αντιδημάρχου Υποδομών και Δικτύων, Ανδρέα Κουράκη, η διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια προκειμένου να αποτρέψει τη μετατροπή του ρέματος από χώρο πρασίνου και παιδικής χαράς σε οικόπεδο - μετά τον αποχαρακτηρισμό τμήματος του ρέματος, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Αναξιμάνδρου, Τούσα, Σπευσίππου και Γυμνασιάρχου Κ. Μικρού, από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Υποθέσεων και Αμφισβητήσεων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (ΣΥΠΟΘΑ) στις 4-7-2013.

Μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αφού επέκρινε την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και το ΣΥΠΟΘΑ για την παραπάνω απόφαση, κατήγγειλε τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για «υποκρισία», γιατί, «ενώ νομοθετούν για την προστασία των ρεμάτων, πράττουν ακριβώς το αντίθετο». Κατηγόρησε επίσης και την Ε.Υ.Α.Θ. Παγίων, η οποία είχε την ευθύνη της προστασίας των ρεμάτων, «ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά της γιατί δεν απέτρεψε τίποτε και αντιθέτως επέτρεψε να καταπατηθούν και να οικοδομηθούν πολλά ρέματα».

Εκφράζοντας τη θέση της Διοίκησης του δήμου ο κ. Κουράκης δήλωσε ότι κατ’ αρχήν απαιτείται οριοθέτηση του ρέματος, αναστολή της διαδικασίας απόφασης από το ΣΥΠΟΘΑ μέχρι να οριοθετηθεί το ρέμα και ότι ο δήμος θα κάνει κάθε προσπάθεια να αποζημιωθούν τυχόν ιδιοκτησίες, εφ’ όσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν. Τέλος δήλωσε ότι ο δήμος θα αναλάβει την οριοθέτηση του ρέματος, διότι οι ιδιώτες μηχανικοί το οριοθετούν κατ’ εντολή των ενδιαφερομένων να χτίσουν στο ρέμα.

«Τελικά όμως η Διοίκηση του Δήμου έμεινε μόνο στα λόγια, αφού δεν προχώρησε ούτε στην οριοθέτηση ούτε στον επαναχαρακτηρισμό του χώρου ως κοινόχρηστου, με την εγγραφή του απαραίτητου κονδυλίου, ώστε, αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν νόμιμες ιδιοκτησίες, αυτές να απαλλοτριωθούν και να σωθεί ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου που απέμειναν στην πόλη μας», καταγγέλλει η παράταξη Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη. Όπως υπογραμμίζει, η διοίκηση του δήμου ζητεί απλώς να αναβληθεί η εξέταση του αιτήματος για τον αποχαρακτηρισμό του ρέματος.

rema_kyberneiou_xarilaou_02.png

«Όπως ακριβώς οι κυβερνήσεις νομοθετούν υποκριτικά για την προστασία των ρεμάτων και πράττουν ακριβώς το αντίθετο, έτσι και η Διοίκηση του δήμου ούτε καν κατέγραψε στην 2092/2013 απόφαση του ΔΣΘ τη βούλησή της για επαναχαρακτηρισμό του χώρου ως κοινόχρηστου. Ούτε την υποστήριξε με την παρουσία υπηρεσιακού ή πολιτικού παράγοντα ή της νομικής υπηρεσίας κατά την διεξαγωγή της συζήτησης στις 26-02-2014 στο ΣΥΠΟΘΑ. Αντίθετα οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες παρέστησαν με δικηγόρο, ενώ δεν κλήθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής που αγωνίζονται για την προστασία του ρέματος», τονίζεται στην ανακοίνωση της παράταξης Θεσσαλονίκη – Ανοικτή Πόλη.

Και η ανακοίνωση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Για άλλη μία φορά η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης  απουσίαζε από μια κρίσιμη διαδικασία που αφορά τη διασφάλιση των υφιστάμενων και προβλεπόμενων χώρων πρασίνου της πόλης και εμπαίζει τους δημότες. Διότι, ενώ δηλώνει ότι “θα δώσει μάχη”, με τις ενέργειες και τις παραλήψεις της αντικειμενικά υπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα και όχι το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Η παράταξη Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη καλεί τη Διοίκηση του δήμου και το ΔΣΘ να προχωρήσουν στον άμεσο επαναχαρακτηρισμό του χώρου σε χώρο πρασίνου και παιδικής χαράς και να ζητήσουν από το ΥΠΕΚΑ να μην προχωρήσει στην έκδοση του Π.Δ. που θα χαρακτηρίζει οικοδομήσιμο ένα κοινόχρηστο χώρο.