emporoipalliloi_diamartyria_kyriakes_20140720_01.jpg
Άλλοι άνοιξαν, άλλοι όχι. Άλλοι πήγαν για καφέ, ελάχιστοι για ψώνια. Άλλοι εργάζονταν, άλλοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας… Η εικόνα της αγοράς της Θεσσαλονίκης, σήμερα…

 

Αν αυτό είναι εικόνα… ελεύθερης αγοράς, τότε εμείς είμαστε η… Huffington Post! Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, επικρατούσε η πλήρης αταξία κι αν κάποιος τουρίστας βρέθηκε στους δρόμους της, σίγουρα, δε θα κατάλαβε τι ισχύει και τι όχι…

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αρκετά ήταν τα καταστήματα που άνοιξαν. Ειδικά οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, άνοιξαν στις 11 και συνεχίζουν τη λειτουργία τους. Αντίθετα, στο κέντρο τουλάχιστον, αρκετοί μικροέμποροι τήρησαν την… Κυριακή Αργία.

Ακριβώς αντίθετη η εικόνα της αγοράς στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλονίκης: Κλειστά ήταν τα περισσότερα καταστήματα, μεγάλα και μικρά, στην Βασ. Όλγας, τη Μαρτίου, την Αλ. Παπαναστασίου, τη Δελφών, την Τούμπα και την Τριανδρία. Ελάχιστα τα καταστήματα που άνοιξαν σε Συκιές, Εύοσμο, Αμπελόκηπους.

Όσο για το καταναλωτικό κοινό, αυτό προτίμησε μια βόλτα στην παραλία, να δροσιστεί με έναν φρέντο (ο… φραπές είναι πασέ) στα καφέ του κέντρου και κάποιοι… λουξοδρόμησαν και μπήκαν για ψώνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι πελάτες προτιμούσαν τα… σούπερ μάρκετ και ήταν –κυρίως- νέοι.

Μόνοι… λόρδοι στο ραντεβού τους, οι ενταγμένοι, στην Ένωσή τους, Εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης. Ήταν, από τις 11 το πρωί, στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, στο ύψος της Τσιμισκή, ενημέρωσαν τον κόσμο για τις θέσεις τους και πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν στο ίδιο σημείο από όπου είχαν ξεκινήσει και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οι υπάλληλοι των μεγάλων καταστημάτων, όμως, ήταν στις θέσεις τους, εργάζονταν και, σύμφωνα με καταγγελίες, θα πάρουν “κάτι ψιλά” ως εξαιρέσιμα της Κυριακής… Εξάλλου, οι περισσότεροι εργάζονται με “ελαστικά ωράρια”, τέσσερις ώρες τη μέρα.

Τέτοιο ήταν το χάος, που κάποια καταστήματα (μικρά στην πλειοψηφία τους), που είχαν ανοίξει στις 11 το πρωί, γύρω στις 14.30, βλέποντας την αγοραστική κίνηση, άρχισαν να κατεβάζουν τα στόρια.

Όσο για τους τουρίστες, αυτοί έκοβαν τις βόλτες τους στη ζέστη της πόλης, αναζητώντας κάποιον ανοικτό χώρο πολιτισμού –κυρίως. Του κάκου… Περιορίστηκαν στα καφέ και σε αγορές από είδη λαϊκής τέχνης…