Συνάντηση  με τον υπουργό Εργασίας της Σερβίας Αλεξάντερ Βούλιν είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Ορφανός.



Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ε.Ε. και την ανανέωση της συμφωνίας για τη διατήρηση των συμμαχικών νεκροταφείων του Ζέιντελικ.

Ειδικότερα, ο κ. Ορφανός τόνισε πως πρόθεση της Ελλάδας είναι η ένταξη των χωρών της Βαλκανικής στην ΕΕ. «Η Σερβία είναι μια γειτονική χώρα, θέλουμε η ευρύτερη περιοχή να αποκτήσει τη δυναμική που της αναλογεί και γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση είναι εκείνη που έκανε το μεγάλο βήμα ώστε η Σερβία να εισέλθει στην ΕΕ», τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Όσον αφορά το θέμα των κοιμητηρίων του Ζέιντελικ, ο κ. Ορφανός τάχτηκε υπέρ της σύναψης διακρατικής συμφωνίας με τη Σερβία, ενώ ζήτησε τη συνδρομή του κ. Βούλιν στο θέμα της διάνοιξης της οδού Λαγκαδά, στο ύψος των συμμαχικών νεκροταφείων. «Ο Σέρβος υπουργός με διαβεβαίωσε ότι θα έχουμε το συντομότερο δυνατόν απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας του», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

«Χρωστάμε πολλά στην ελληνική κυβέρνηση»
Από την πλευρά του, ο κ. Βούλιν ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ. «Γνωρίζουμε ότι χρωστάμε πολλά στην ελληνική προεδρία γι’ αυτή την πορεία. Μεγαλύτερη σημασία έχει η θέση αρχών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εργασίας.

Σχετικά με το ζήτημα της συμφωνίας για τη διατήρηση των συμμαχικών νεκροταφείων, ο κ. Βούλιν εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί διμερής συμφωνία. «Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και σε αυτή την πολεμική σύρραξη Έλληνες και Σέρβοι ήταν στην ίδια πλευρά. Θεωρούμε ότι οι σοροί των ηρώων που έπεσαν σε αυτή την κοινή πορεία πρέπει να έχουν την ανάλογη φροντίδα», υπογράμμισε ο Σέρβος υπουργός.