Τα οικονομικά στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα αποτελέσουν το αντικείμενο της σύσκεψης που θα γίνει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο.
Στη συνάντηση που θα γίνει παρουσία και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, θα αναζητηθούν οι τρόποι για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν ανακύψει λόγω των περικοπών, οι οποίες για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανέρχονται μεταξύ 12% και 18%, ενώ στα ερευνητικά κέντρα είναι πολύ υψηλότερες.

Για την επικείμενη σύσκεψη ενημέρωσε την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος έδωσε και το γενικό πλαίσιο της εισήγησης που θα καταθέσει στη σύσκεψη. Όπως ειδικότερα, ενημέρωσε τους βουλευτές ο υπουργός Παιδείας, η εισήγηση είναι οι λογαριασμοί των Ερευνητικών Κέντρων να μην ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και να αποκτήσουν και άλλες ελευθερίες. Τις ίδιες ελευθερίες να έχουν στο εξής και τα ιδρυόμενα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που θα διαχειρίζονται τα οικονομικά και την περιουσία των πανεπιστημίων. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να υπάρξουν δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, προκειμένου να ξεπεράσουν προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι περικοπές.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ