Στο βόρειο τμήμα του Μαλί, στην περιοχή Γκόσι, «κοντά στα σύνορα της Μπουρκίνα Φάσο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, βρέθηκαν τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους της Air Algerie, που εξαφανίστηκε χτες με 110 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος. πρόκειται για την τρίτη συντριβή αεροσκάφους σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας.

Μεταξύ των επιβαινόντων υπήρχαν 50 Γάλλοι. Ύστερα από αντικρουόμενες πληροφορίες για το ακριβές μέρος της συντριβής, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε χθες ότι το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στα σύνορα της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί.

Ένα γαλλικό στρατιωτικό απόσπασμα εστάλη για να περιφρουρήσει την περιοχή όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια και να συγκεντρώσει τις πρώτες πληροφορίες, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η γαλλική προεδρία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα προεδρεύσει σήμερα νέου συμβουλίου κρίσης στο οποίο θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και οι υπουργοί Λοράν Φαμπιούς (Εξωτερικών), Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (Άμυνας), Μπερνάρ Καζνέβ (Εσωτερικών) και Φρεντερίκ Κουβιγιέ (Μεταφορών).

Στο Παρίσι αναζητούν τις αιτίες

Ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να «μείνει στο Παρίσι όσο χρόνο χρειαστεί» αναβάλλοντας επ' αόριστον το προγραμματισμένο ταξίδι του από σήμερα έως την Κυριακή στη Ρεϊνιόν, τη Μαγιότ και τις Κομόρες.

«Όλα δείχνουν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη», ανακοίνωσε χθες ο Φρανσουά Ολάντ προσθέτοντας ότι το ισπανικό πλήρωμα ενημέρωσε ότι αλλάζει πορεία «λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών».

«Ακόμη και σήμερα δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε τα αίτια αυτού που συνέβη», είχε υπογραμμίσει ο Ολάντ, τονίζοντας ότι η Γαλλία κινητοποίησε όλα τα «στρατιωτικά της μέσα» στο Μαλί για τον εντοπισμό του αεροσκάφους.

Ατύχημα ή επίθεση, «δεν μπορούμε, δεν πρέπει να αποκλείουμε καμιά υπόθεση πριν συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Οι έρευνες στο Μαλί

Στο Μαλί, παρά τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση που είναι ακόμη σε εξέλιξη, η κατάσταση παραμένει ασταθής στο Βορρά, τον οποίο είχαν καταλάβει για μήνες το 2012 ένοπλες ομάδες τζιχαντιστών.

Δύο Mirage 2000 του γαλλικού στρατού, που έχουν τη βάση τους στο Τσαντ, συμμετείχαν στην έρευνα για το αεροσκάφος, ένα MacDonnell Douglas MD-83 που είχε ναυλώσει η ισπανική εταιρία Swiftair, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στο Παρίσι.

Η Αλγερία, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και ο Νίγηρας μετείχαν στις έρευνες σε μια τεράστια περιοχή γύρω από το Γκάο.

Τι λέει η εταιρία

Σύμφωνα με την Air Αlgerie, το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ουαγκαντούγκου, με περισσότερους από 110 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, με προορισμό το Αλγέρι τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ πενήντα λεπτά μετά την απογείωσή του.

Κατά την αναχώρησή του, το αεροσκάφος μετέφερε κυρίως 50 Γάλλους (51 σύμφωνα με τον Λοράν Φαμπιούς), μεταξύ των οποίων μια επταμελής οικογένεια: οι γονείς, τέσσερα παιδιά και ένα ανίψι. Υπήρχαν επίσης 24 πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ Λιβανέζοι, έξι Αλγερινοί, οι έξι Ισπανοί του πληρώματος, πέντε Καναδοί (μεταξύ τους τέσσερα μέλη μιας οικογένειας) τέσσερις Γερμανοί και δύο Λουξεμβούργιοι.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης ένας Βέλγος, ένας Καμερουνέζος, ένας Αιγύπτιος, ένας πολίτης του Μαλί, ένας Νιγηριανός, ένας Ρουμάνος, ένας Ελβετός, ένας Ουκρανός, ενώ διεξάγονται έρευνες για ακόμη τρεις ανθρώπους «οι εθνικότητες των οποίων ερευνώνται».

Διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι στο αεροσκάφος επέβαινε η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του κουβανού προέδρου Ραούλ Κάστρο, ο οποίος κατήγγειλε στην Αβάνα «ένα σόου των μέσων ενημέρωσης» γύρω από μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία.


Σύμφωνα με πηγή των Αλγερινών Αερογραμμών, το αεροσκάφος «δεν ήταν μακριά από αλγερινά σύνορα όταν το πλήρωμα ζήτησε να εκτρέψει την πορεία του λόγω της κακής ορατότητας και για να αποφευχθεί σύγκρουση με άλλο αεροσκάφος που πραγματοποιεί την πτήση Αλγέρι-Μπαμακό. Το σήμα χάθηκε μετά την αλλαγή πορείας».