Συνεχίζοντας τη μακρόχρονη παράδοσή του από το 1936, το 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης παραμένει το σχολείο των αρίστων.


Ιδιαίτερα η φετινή χρονιά φαίνεται να «τερμάτισε» τα κοντέρ, αφού σε σύνολο 52 μαθητών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, 11 συγκεντρώνουν πάνω από 18.000 μόρια, ενώ οι τρεις από αυτούς ξεπερνούν τα 19.000.

Η Γεωργία Ζάρρου, μαθήτρια της θετικής κατεύθυνσης και σημαιοφόρος του σχολείου, συγκέντρωσε 19.600 μόρια. Ο Αριστοτέλης Τζώτζης, και αυτός μαθητής της θετικής κατεύθυνσης, συγκέντρωσε 19.100 μόρια και η Βασιλική Λημνιού, της θεωρητικής κατεύθυνσης, επίσης 19.100 μόρια. Πέρα όμως από τους πρώτους τρεις, εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι επιδόσεις και των υπολοίπων 8 αρίστων [Βασίλειος Μανωλάκας, θεωρητική 18.900, Γρηγόριος Καρκάτας, θεωρητική 18.850, Αικατερίνη Βοσνιάδου, τεχνολογική, 18.800, Βασιλική Γεωργαλή, τεχνολογική, 18.700, Ιωάννης Γραμματικόπουλος, θεωρητική, 18.600, Άγγελος Σώμογλου, θεωρητική 18.500, Αναστασία Αλβανού, θεωρητική, 18.300, Μαρία Μάρτου, θεωρητική, 18.000], καθώς και η πλειοψηφία των μαθητών της Γ’ Λυκείου του 5ου ΓΕΛ εισάγεται σε κάποια σχολή της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ωστόσο το 5ο Λύκειο αντιμετωπίζει διαρκείς αντιξοότητες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου, Ευφροσύνη Σερέτη-Ευθυμιοπούλου, εδώ και έναν περίπου χρόνο έχει ξεκινήσει η ανέγερση νέας πτέρυγας στο χώρο που στεγάζεται το 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης και η ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου της οδού Κριεζώτου, με ευθύνη και επίβλεψη της Αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων και του Αντιδημάρχου κ. Ανδρέα Κουράκη. Παρά τις αρχικές ρητές διαβεβαιώσεις πως τα έργα που υλοποιούνται δεν θα επηρεάσουν τη απρόσκοπτη λειτουργία της σχολικής μονάδας, αυτό δεν έγινε εφικτό και από το Νοέμβριο του 2013 το σχολείο μετεγκαταστάθηκε σε προκατασκευασμένες αίθουσες στον προαύλιο χώρο του 5ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Η μετεγκατάσταση έγινε με προσωρινή προοπτική για δύο μήνες και τελικά ολοκληρώθηκε η σχολική χρονιά σε αυτούς τους χώρους και από ό,τι διαφαίνεται και την επόμενη χρονιά το σχολείο θα στεγαστεί στις προκατασκευασμένες αίθουσες. Οι μαθητές, πέρα από τις άκρως δυσχερείς στεγαστικά συνθήκες, στις οποίες φοιτούν, τη στενότητα χώρου και την ουσιαστική αδυναμία προαυλισμού, στερούνται τα εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών, ενώ δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση του μαθήματος της φυσικής αγωγής στο χώρο αυτό.

Εντούτοις, παρά τα σοβαρότατα προβλήματα στην κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή και στην πλήρη στελέχωση του εκπαιδευτικού δυναμικού, το 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης αποδεικνύει πως οι μαθητές των δημόσιων σχολείων, με τη συστηματική προσπάθεια και μελέτη, τη στήριξη των οικογενειών τους και την καθοδήγηση και διδασκαλία των καθηγητών τους (με επιπλέον ώρες διδασκαλίας και διαγωνίσματα εκτός σχολικού ωραρίου), μπορούν να θέσουν και να πετύχουν υψηλούς στόχους, ενισχύοντας το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, δίνοντας ελπίδα και προοπτική για όλους μας και δικαιώνοντας το σύνολο της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης.