earth1.jpg
Τη μεταφορά του από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού ζήτησε ο Νίκος Μαζιώτης, αναλαμβάνοντας

με υπεύθυνη δήλωση την ευθύνη για την κατάσταση της υγείας του. Από τον ανακριτή που τον επισκέφθηκε ζήτησε και έλαβε διήμερη προθεσμία για να απολογηθεί.

***

Μετά τις έρευνες στο διαμέρισμα του Αμαρουσίου, όπου εντοπίστηκε το σπίτι του Ν.Μαζιώτη, το πρωί του Σαββάτου νέα επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε διαμέρισμα στο Ν.Κόσμο. Η Αντιτρομοκρατική έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στον εντοπισμό των συνεργών του Ν.Μαζιώτη και για το λόγο αυτό έχει δοθεί στη δημοσιότητα σειρά φωτογραφιών. Στα κατεχόμενα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο αναμένεται το Σάββατο ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Πρόκειται για νέα πρόκληση της Αγκυρας, τη στιγμή που στην Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για το Κυπριακό.

*** 

Ένα δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη φορτώνονται κάθε μήνα οι φορολογούμενοι, όπως προκύπτει και από τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η γγ Δημοσίων Εσόδων. Τον Ιούνιο σημειώνεται ρεκόρ ληξιπρόθεσμων οφειλών που φθάνουν στα 67,25 δισ. ευρώ, με τις νέες οφειλές από τον Ιανουάριο του 2014 να βρίσκονται στα 6,225 δισ. ευρώ, έναντι 5,198 δισ. ευρώ τον Μάιο.

***

Σοκ προκάλεσαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες. Αιτία είναι η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή από 26%, το ύψος του τέλους επιτηδεύματος (650 ευρώ) και ο συντελεστής 55% για την προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζει αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες θα συζητηθούν με την τρόικα τον Σεπτέμβριο.

***

Ενώπιον των ειδικών ανακριτών Διαφθοράς Χρήστου Παπακώστα και Δημήτρη Καβαλάρη πρόκειται να βρθούν οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης την προσεχή εβδομάδα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτικές αρχές έχουν υπολογίσει τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο από το γεγονός ότι δεν διενεργήθηκαν οι έλεγχοι στα πρόσωπα της λίστας.

***

Στα κατεχόμενα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο αναμένεται το Σάββατο ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Πρόκειται για νέα πρόκληση της Αγκυρας, τη στιγμή που στην Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για το Κυπριακό.

***

Το θέμα της προεδρικής εκλογής θα κριθεί στον κατάλληλο πολιτικό χρόνο σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα της εποχής δηλώνει στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο Φώτης Κουβέλης, αποφεύγοντας να προβλέψει πρόωρες εκλογές. Ο ίδιος επισημαίνει πως Κεντροαριστερά και Αριστερά οφείλουν να αναζητήσουν προγραμματικές συμπτώσεις, ενώ για την ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι δεν θα διαλυθεί, αντιθέτως θα μπει στην επόμενη Βουλή.

***

Από το μεσημέρι του Σαββάτου, οι εργαζόμενοι στην Cosco επέστρεψαν στη δουλειά τους, καθώς έγιναν δεκτά τα αιτήματά τους. Σε κινητοποιήσεις βρίσκονταν από χθες, Παρασκευή, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας και διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Τη συμπαράσταση στους εργαζόμενους εξέφρασαν η ΓΣΕΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

***

Στα γραφεία των κομμάτων αλλά και της ΑΔΕΔΥ έφτασε έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με την αξιολόγηση υπαλλήλων που διατίθενται για τη γραμματειακή υποστήριξη βουλευτών του ελληνικού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και της ανώτατης δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης.

***

Επιχείρηση «αναπληρωτές εκπαιδευτικοί» βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Παιδείας. Οι συσκέψεις των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να βρεθούν οι 20.000 που απαιτούνται για την oμαλή έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς και αυτοί να βρεθούν στις θέσεις τους στο σωστό χρόνο, είναι συνεχείς.

***

Η ουκρανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι διαθέτει «ισχυρά στοιχεία» πως οι χειριστές του πυραυλικού συστήματος που κατέρριψε το Boeing στην ανατολική Ουκρανία είναι ρώσοι υπήκοοι. «Πρέπει να ανακριθούν αμέσως» ανέφερε το Κίεβο, καλώντας τη Μόσχας να δώσει τα στοιχεία των χειριστών.

***

Πεδίο σφοδρότατης διπλωματικής διαμάχης γίνεται η ανάγκη αξιόπιστης έρευνας για τους υπαίτιους της εγκληματικής κατάρριψης του Boeing στην ανατολική Ουκρανία: Δύση και Ρωσία καλούν σε εκεχειρία ώστε να ξεκινήσει με ασφάλεια η έρευνα, αλλά εκεί σταματά η κοινή στάση. Οι ΗΠΑ αφήνουν ανοικτά αιχμές ακόμη και για ρωσική «συνδρομή» στην κατάρριψη, ενώ η Μόσχα προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση αφήνοντας υπόνοιες για το Κίεβο. Στοιχεία επί εδάφους έχουν συλλεχθεί ήδη «ερασιτεχνικά» και εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή φαλκίδευσή τους.

***

Οι νεκροί από τις δωδεκαήμερη επιχείρηση στη Γάζα έχουν πλέον ξεπεράσει τους 300 σύμφωνα με τις παλαιστινιακές πηγές, ενώ το Ισραήλ απειλεί με κλιμάκωση. Άλλος ένας Ισραηλινός στρατιώτης σε σοβαρή κατάσταση που τραυματίστηκε τη δεύτερη νύχτα από την χερσαία επέμβαση, συνεχίζονται οι ρουκέτες της Χαμάς. Στο Ισραήλ ο ΓΓ του ΟΗΕ με σκοπό να μεσολαβήσει για τερματισμό της βίας. Νέο ναδίρ στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, με ταξιδιωτικές προειοδοποιήσεις και μείωση διπλωματικού προσωπικού.