Αναγνωρίζοντας  το επιτακτικό της αντίστασης στην καταστροφή που ήδη συντελείται στην περιοχή, οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού διοργανώνουν 10ήμερο αγώνα στις Σκουριές, που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 31 Αυγούστου.


Το 10ήμερο αυτό συνιστά μια από τις τελευταίες ευκαιρίες κινητοποίησης πριν από την εγκατάσταση του εργοστασίου εμπλουτισμού που θα προχωρήσει σε άλλο επίπεδο την καταστροφή. Γι' αυτό και η διενέργειά του, καθώς και η μαζική συμμετοχή σε αυτό, είναι καθοριστική!

Το 10ήμερο αγώνα θα περιλαμβάνει κατασκήνωση 10 ημερών στο δάσος των Σκουριών (στο όρος Κάκαβος, στη Μ. Παναγία) με κεντρικό σκοπό τη συνεχή παραμονή στο κέντρο του περιβαλλοντικού και κοινωνικού εγκλήματος που επιβάλλεται από το σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός – Eldorado Gold και την επανασύνδεση με το κύριο χωρικό επίκεντρο του αγώνα. 
Επιπλέον, διαβλέπει στη σύνδεση με αγώνες και κινήματα για τη γη και την ελευθερία, όχι απλά μέσα από την αλληλεπίδραση σκεπτικών και εμπειριών που μπορεί να αναδυθεί από εποικοδομητικές συζητήσεις στο πλαίσιο εκδηλώσεων, αλλά μέσω της κινηματικής συνύπαρξης σε μια γενικότερη διαδικασία αγώνα. 
Τέλος, ο απώτερος στόχος της διενέργειας του 10ημέρου δεν είναι άλλος από τη συμβολή στη συνέχιση και αναζωπύρωση του αγώνα, τόσο μέσω της συσπείρωσης, κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών, κόσμου από τη Χαλκιδική, την Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και με το να αποτελέσει κινηματικό προηγούμενο πάνω στο οποίο θα κτιστούν επόμενες κινητοποιήσεις.


Κατά τη διάρκεια των 10 αυτών ημερών (22-31 Αυγούστου) θα πραγματοποιούνται:
• εξορμήσεις στο βουνό –που θα οργανώνονται από καθημερινές συνελεύσεις– προς τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και τα μέρη στα οποία έχει συντελεστεί καταστροφή, με σκοπό τη (βιωματική) ενημέρωση του κόσμου για την κατάσταση της εξέλιξης του έργου.
• καθημερινές εκδηλώσεις και workshops, με σκοπό την ενασχόληση με συγκεκριμένες θεματικές που μπορούν να συνεισφέρουν στη συνέχιση και ποιοτική αναβάθμιση του αγώνα, με τη δημιουργία μιας παρακαταθήκης για τα περιεχόμενα τόσο του ίδιου του αγώνα, όσο και της γενικότερης κοινωνικής συνθήκης που οικοδομείται μέσα από αυτόν στη Χαλκιδική.
• συναυλίες, προβολές και άλλα δρώμενα.


«Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε όλες και όλοι ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά: αν δεν σταματήσουμε το έργο όσο το δυνατόν νωρίτερα, τότε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας θα περιέχει ολοένα και περισσότερο θάνατο…

»εξαφάνιση χιλιάδων στρεμμάτων δάσους και μετατροπή του βουνού σε κρανίου τόπο / πνευμονικές ασθένειες από την τοξική σκόνη που θα μεταφέρεται σε απόσταση χιλιομέτρων / δηλητηρίαση εδάφους με τη συσσώρευση τοξικών αποβλήτων / αποστράγγιση του βουνού, που θα καταστήσει την περιοχή «άνυδρη» / ολοσχερή καταστροφή τοπικών οικοσυστημάτων / εξάλειψη τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων / μετεγκατάσταση χωριών / τοξική ρύπανση επιφανειακών και υπόγειων νερών

»Ενάντια στην παράνοια και την καταστροφική μανία κράτους, εταιρειών και κερδοσκόπων…

»…το πανηγύρι της αυθαιρεσίας πρέπει να τελειώσει…

»…o αγώνας για τη ζωή, τη γη και την ελευθερία πρέπει να νικήσει!», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.