Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε χθες το πρωί, τη Βάση Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Νέας Κρήνης. Τραυματίστηκαν 16 άτομα…


Το ατύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί, όταν εξερράγη φιάλη υγραερίου, στην υπαίθρια τραπεζαρία της Βάσης, και ενώ μια ομάδα κατασκηνωτών, που βρισκόταν στο χώρο, έπαιρνε πρωινό.

Αμέσως, το Σώμα Σαμαρειτών-Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Τμήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κινητοποιήθηκε, με 62 εθελοντές, προκειμένου να αντιμετωπίσει το μαζικό ατύχημα. Συντονίστηκαν μεταξύ τους χωρισμένοι σε έξι ομάδες που ανέλαβαν τη διάσωση, την παροχή πρώτων βοηθειών και διακομιδή των τραυματιών, μεταξύ των οποίων ορισμένοι βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.



Ευτυχώς, ήταν άσκηση…

Τα παραπάνω συνέβησαν στο πλαίσιο εκπαιδευτικής άσκησης του Σώματος Σαμαρειτών-Διασωστών και Ναυαγοσωστών. Σύμφωνα με το σενάριο, πρώτη έφτασε στο χώρο του ατυχήματος η ομάδα Διαλογής των εθελοντών, η οποία αφού φρόντισε για την ασφάλεια του χώρου, προχώρησε ταχύτατα στην αξιολόγηση των περιστατικών και όρισε τις προτεραιότητες μεταφοράς τους στο σταθμό πρώτων βοηθειών, ενώ ταυτόχρονα αντιμετώπισε επί τόπου τους τραυματίες των οποίων η ζωή κινδύνευε άμεσα.



Ακολούθως κατέφθασε στη Βάση Ναυτοπροσκόπων η ομάδα Αντιμετώπισης και Μεταφοράς, που ανέλαβε την μεταφορά όλων των περιστατικών στον πρόχειρο σταθμό πρώτων βοηθειών, που είχε στηθεί. Εκεί παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και προετοιμάστηκαν οι τραυματίες για τη διακομιδή τους στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της πόλης. Παράλληλα δραστηριοποιήθηκαν και η ομάδα Διοικητικής Μέριμνας που κάλυψε τις ανάγκες των διασωστών σε τροφή και νερό, η ομάδα Τηλεπικοινωνιών, φρόντισε για την επικοινωνία μεταξύ των ομάδων, η ομάδα Υλικών εξασφάλισε των μεταφορά των απαραίτητων υλικών στο χώρο. Τέλος, η ομάδα Τύπου ενημέρωσε τους συγγενείς των θυμάτων,  καθώς και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ενώ ομάδα εθελοντών φρόντισε την μεταμφίεση και το μακιγιάζ των θυμάτων.



Την εκπαιδευτική άσκησηπαρακολούθησε ο πρόεδρος του Τμήματος Θεσσαλονίκης του Ε.Ε.Σ. κ. Παναγιώτης Δέντσορας, ο οποίος συνεχάρη τους εθελοντές για την άρτια εκπαίδευση που επέδειξαν σε όλη τη διάρκειά της. Ο Αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης κ. Μανώλης Πρώιμος, που ήταν υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της άσκησης, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του, τόσο για τη μεγάλη συμμετοχή, όσο και για το επίπεδο ετοιμότητας των εθελοντών του Σώματος.



Το Τμήμα Θεσσαλονίκης του Ε.Ε.Σ. ευχαριστεί θερμά όλους όσοι βοήθησαν στη διεξαγωγή της άσκησης στο ρόλο των θυμάτων, καθώς και την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση του χώρου της Βάσης Ναυτοπροσκόπων.