skouries_epeisodia_20120805_01.jpg
Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι υπόλοιποι 13 κατηγορούμενοι, που απολογήθηκαν σήμερα, για τα επεισόδια στην περιοχή «Λάκκος Καρατζά», στις Σκουριές Χαλκιδικής, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης χρυσού.

 

Η ανακρίτρια Πολύγυρου, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, επέβαλε περιοριστικούς όρους σε 8 από τους 13 κατηγορούμενους(απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και απαγόρευση προσέγγισης σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων το εργοτάξιο και τις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές και στον «Λάκκο Καρατζά», καθώς και προσέγγισης των εργαζομένων και μεταλλωρύχων της εταιρείας, σε απόσταση 10 μέτρων).

Οι υπόλοιποι 5 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Ανάμεσα τους και η μοναδική γυναίκα που εμπλέκεται στην υπόθεση, Μαρία Κ., η οποία κατηγορείται ότι, μέσω του προσωπικού της blog καλούσε κόσμο, με συνολικά 35 αναρτήσεις, σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά τις εξόρυξης χρυσού, στις Σκουριές, που, σύμφωνα με τη δικογραφία «συνάδουν με τη φιλοσοφία και το σκοπό της εγκληματικής οργάνωσης».

Στη δικογραφία αναφέρεται, ακόμη, ότι  ως ιθύνων νους και ιδρυτής της οργάνωσης φέρεται ο Απόστολος Π., ο οποίος… έδινε συνεντεύξεις που “σκόπευαν στην διαμόρφωση επηρεασμού της κοινής γνώμης και της τοπικής κοινότητας με περιγραφή πραγματικών περιστατικών και έκνομων ενεργειών, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενισχύοντας το φοβικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή”.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε ήρεμο κλίμα, υπό της διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

Με το πέρας της κύριας ανάκρισης η δικογραφία θα αποσταλεί στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα αποφασίσει, με βούλευμα, για την παραπομπή, ή μη, των ενεχόμενων.