Διάλεξη για τη θεραπεία από τις εξαρτήσεις έδωσε στο ΑΠΘ ο διευθυντής Πρόληψης, Θεραπείας και Επανένταξης του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά, καθηγητής Igor Koutsenok, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου και το ΚΕΘΕΑ.


Η εκδήλωση είχε τίτλο «Ποινική δικαιοσύνη και εξαρτήσεις: Θεραπεία και αποτελεσματικότητα».

Στην ομιλία του ο κ. Koutsenok μετέφερε την πολύτιμη εμπειρία του για το σοβαρότατο πρόβλημα των εξαρτήσεων. 
Ο καθηγητής επέστησε την προσοχή στον περιορισμένο βαθμό αποτελεσματικότητας των ποινικών μέτρων, ενώ εξήρε τη σημασία των θεραπευτικών προγραμμάτων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Γιώργος Δέλλιος, ο πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής και αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, καθηγητής Νίκος Παρασκευόπουλος, και ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητής Αλέξανδρος Γαρύφαλλος. 

Τόσο ο κ. Μυλόπουλος, όσο και ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκαν στα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στον πανεπιστημιακό χώρο και στις δράσεις της ειδικής διεπιστημονικής επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Σύγκλητος για την αντιμετώπιση του φαινομένου. 

Η επιτροπή αυτή, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, προσφέρει σημαντικό έργο, παρέχοντας βοήθεια σε εξαρτημένα άτομα εντός του χώρου της πανεπιστημιούπολης. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Γυμναστήριο και το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ οργανώνει αθλητικές δραστηριότητες, στις οποίες συμμετέχουν και μέλη ομάδων επανένταξης του ΚΕΘΕΑ.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία αυτή, οι οποίοι, όπως είπε, βοηθούν με αυταπάρνηση τους εξαρτημένους ανθρώπους στο δύσκολο αγώνα τους για απεξάρτηση.