arxaia_metro_thessalonikis_03.jpg
Τη λύση της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον υπό κατασκευήν σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου, την ολοκλήρωση των εργασιών και την επανατοποθέτηση των αρχαίων σε ποσοστό –τουλάχιστον- 8)% προκρίνουν οι αρχαιολόγοι.

 

Ο ακαδημαϊκός, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας, Μιχάλης Τιβέριος, σύμβουλος της “Αττικό Μετρό Α.Ε.”, μίλησε, χθες βράδυ, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση Αρχαιολόγων «Ηώς» στην αίθουσα τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» κι αναφέρθηκε σε λάθη και παραλείψεις όλων των πλευρών. Οι απόψεις του έρχονται λίγα 24ωρα πριν την έναρξη των εργασιών στην Καλαμαριά και τη μεταφορά του μετροπόντικα στη Νέα Ελβετία για να αρχίσει η κατασκευή των τούνελ από εκεί προς τη Δελφών.

«Από τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, γραπτώς ή προφορικώς, από τις αρχές του 2013 έως σήμερα για το ζήτημα αυτό(σ.σ. τις αρχαιότητες της Βενιζέλου), από ειδικούς και μη, είναι σαφές ότι πολλές πτυχές του θέματος είναι πλημμελώς γνωστές ή ακόμη και παντελώς άγνωστες στην επιστημονική κοινότητα, στα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης και γενικότερα στην κοινή γνώμη», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Παρουσίασε έγγραφο  της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που το 2004 γνωστοποιούσε ότι στο χώρο όπου προβλεπόταν να κατασκευαστεί ο Σταθμός Βενιζέλου θα βρίσκονταν αρχαιότητες σχετιζόμενες, μεταξύ άλλων, με το επίμαχο εύρημα (δηλαδή τη διασταύρωση του βυζαντινού σταυροδρομιού), αλλά και τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ την ίδια χρονιά, που μιλούσε για «αναπόφευκτη» απόσπαση των αρχαιοτήτων, οι οποίες θα εντοπίζονταν στους χώρους των σταθμών. Υποστήριξε ότι «δε δόθηκε η δέουσα προσοχή στις σημαντικές αρχαιότητες που ήταν γνωστό ότι θα έρχονταν στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών της κατασκευής του. Έτσι πάρθηκαν αποφάσεις που σημάδεψαν και σημαδεύουν ως σήμερα άμεσα την τύχη τους».

Πρόσθεσε πως η χάραξη του έργου «δεν ήταν η καλύτερη», ότι η επιλογή κατασκευής δύο σταθμών, της Βενιζέλου και της Αγίας Σοφίας, που απέχουν μεταξύ τους μόλις 350 μ. ήταν λανθασμένη και ότι «κανείς από τους αρμοδίους αρχαιολογικούς φορείς δεν σκέφτηκε να συμπεριληφθεί στο σχετικό μνημόνιο συνεργασίας τους με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. ο τόσο σημαντικός τομέας ανάδειξης και προβολής των αρχαιοτήτων που θα έρχονταν στο φως».

Σύμφωνα με τον καθηγητή η αρχική δαπάνη για τις αρχαιολογικές εργασίες που θα έπρεπε να εκτελεστούν κατά την κατασκευή του Μετρό υπολογίστηκε στα 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα έχει φτάσει στα 132 εκατομμύρια ευρώ!

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τιβέριο δεν είναι δυνατόν να γίνουν ριζικές αλλαγές στον βασικό σχεδιασμό του μετρό όπως «λέει ο κοινός νους» κι επέμεινε πως μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η συνύπαρξη του σταθμού με τις αρχαιότητες, κάτι που θα γίνει με απόσπαση των αρχαίων, συνέχιση των ανασκαφών σε κατώτερα στρώματα, βάθους περίπου 3 μέτρων, επαναφορά και επανατοποθέτηση των μνημείων στην αρχική τους θέση, σε ποσοστό που να ξεπερνά το 80%.