Σε πέντε ημέρες το Μουντιάλ ξεκινάει. Το ταξίδι από την Ελλάδα μέχρι τη Βραζιλία δεν είναι και το πιο εύκολο. Ωστόσο, για όσους συμπατριώτες μας πήραν τη μεγάλη απόφαση να παρακολουθήσουν από κοντά τη διοργάνωση και να υποστηρίξουν την Εθνική, η ελληνική Πρεσβεία ενημερώνει.Αναλυτικά ο σχετικός οδηγός:

Διαβατήρια και θεωρήσεις

- Οι κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου δεν χρειάζονται θεώρηση προκειμένου να επισκεφθούν τη Βραζιλία για περίοδο μέχρι 90 ημέρες.

- Το διαβατήριο θα πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον 180 ημερών από την ημερομηνία εισόδου στη Βραζιλία.

- Εισιτήριο επιστροφής καθώς και απόδειξη διάθεσης ικανοποιητικού ποσού χρημάτων κατά την εδώ παραμονή σας, μπορεί να ζητηθούν κατά την είσοδο στη χώρα.

Ταξίδι και Διαμονή

- Η Βραζιλία είναι χώρα ηπειρωτικού μεγέθους. Επιβεβαιώστε ότι έχετε κάνει προσεκτική κράτηση των μεταβάσεών σας μεταξύ των πόλεων όπου σκοπεύετε να παρακολουθήσετε αγώνες.

- Οι μεταβάσεις μεταξύ πόλεων μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, κυρίως με λεωφορεία.

- Να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο τα αδειοδοτημένα ταξί και λοιπά μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι όσα δεν έχουν την κατάλληλη ένδειξη.

- Υπάρχει υψηλό ποσοστό ατυχημάτων στη χώρα. Σε πολλές επαρχιακές περιοχές, η ποιότητα του οδικού δικτύου είναι χαμηλή.

- Η Βραζιλία έχει μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος. Σε περίπτωση που συλληφθείτε, το πιο πιθανό είναι να σας ασκηθεί ποινική δίωξη. Οι ποινές σε αυτή την περίπτωση κυμαίνονται από πρόστιμα και απαγόρευση οδήγησης για 12 μήνες, έως και φυλάκιση για διάστημα έως 3 ετών.

- Η κίνηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη στις μεγάλες πόλεις. Ξεκινήστε για τον αγώνα αρκετά νωρίτερα εάν πρόκειται να μεταβείτε στο γήπεδο οδικώς.

- Συστήνεται να κάνετε κρατήσεις για τη διαμονή σας πριν από την άφιξή σας στη Βραζιλία

- Να προσέχετε ιδιαιτέρως σε περίπτωση που μοιράζεστε το δωμάτιό σας με άλλα άτομα. Κρατήστε τα προσωπικά σας αντικείμενα κλειδωμένα συνεχώς και σιγουρευτείτε ότι το διαβατήριό βρίσκεται σε ασφαλές σημείο.

Συμβουλές για την ασφάλειά σας

- Να προσέχετε τους «πορτοφολάδες» και να μην αφήνετε ποτέ από την προσοχή σας τα προσωπικά σας αντικείμενα, κυρίως όταν βρίσκεστε σε δημόσιους χώρους ή σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

- Να κρατάτε το διαβατήριό σας σε ασφαλές μέρος. Μπορείτε να κυκλοφορείτε με Φ/Α του διαβατηρίου σας και καθώς και κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο (π.χ. άδεια οδήγησης). Σε όλα τα τουριστικά μέρη αυτό γίνεται αποδεκτό.

- Να χρησιμοποιείτε μόνο τα αδειοδοτημένα ταξί και λοιπά μέσα μαζικής μεταφοράς.

- Να είστε έτοιμοι να δώσετε ο,τιδήποτε διαθέτετε αξίας εάν απειληθείτε. Μην προσπαθήσετε να αντισταθείτε, ίσως να πρόκειται για άτομα οπλισμένα ή/και υπό την επήρεια αλκοόλ.

- Προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να γίνετε στόχος επίθεσης, αποφεύγετε να κυκλοφορείτε με ο,τιδήποτε αντικείμενα αξίας (ακριβά ρολόγια, αλυσίδες, χρυσαφικά κτλ.).

- Μην κολυμπάτε τα βράδια ή υπό την επήρεια αλκοόλ. Οι εδώ θάλασσες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, ακόμη μέσα στις πόλεις, όπως π.χ. η Copacabana, Ipanema στο Ρίο.

Θέματα υγείας

- Συστήνεται η αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης.

- Ανάλογα με τις περιοχές της Βραζιλίας που πρόκειται να ταξιδέψετε, συμβουλευτείτε το χάρτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την περίπτωση που απαιτείται αντίστοιχος εμβολιασμός.

- Να χρησιμοποιείτε αντικουνουπικό. Σε ορισμένες περιοχές της Βραζιλίας βρίσκεται σε έξαρση ο Δάγγειος Πυρετός που μεταδίδεται από τα κουνούπια.

- Μην δέχεστε ποτά από ξένους και μην αφήνετε το ποτό σας από την προσοχή σας.

- Σε περίπτωση ατυχήματος ή επείγοντος θα μεταφερθείτε σε δημόσιο νοσοκομείο όπου θα σας δει γιατρός δωρεάν. Σε περίπτωση όμως θεραπείας μεγαλύτερης διάρκειας θα έχει κάποιο κόστος.

Απάτες και θέματα ασφαλείας

- Χρειάζεστε το διαβατήριό σας προκειμένου να κάνετε συνάλλαγμα στις τράπεζες.

- Να κυκλοφορείτε μόνο με το ποσό χρημάτων που υπολογίζετε ότι θα χρειαστείτε για μια μέρα.

Μην ξεχάσετε

- Να ενημερώσετε την τράπεζά σας ότι θα ταξιδέψετε, σε περίπτωση που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε πιστωτική/χρεωστική κάρτα.

- Να βεβαιώσετε με την τηλεφωνική σας εταιρία ότι το κινητό σας θα λειτουργεί στη Βραζιλία. Αποθηκεύσετε χρήσιμους αριθμούς, όπως το τηλέφωνο της τοπικής αστυνομίας και το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βραζιλία (βλ. κατωτέρω).

- Να ενημερώσετε κάποιο συγγενή σας ή γνωστό σας, σχετικά με το πρόγραμμα μετακινήσεων και διευθύνσεις διαμονής σας στη Βραζιλία, καθώς και κάποιο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων

- Φροντίστε να φθάσετε στο γήπεδο αρκετά νωρίτερα, προκειμένου να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά την είσοδό σας που θα σας υποχρεώσουν να χάσετε μέρος του αγώνα.

- Βεβαιωθείτε ότι τα εισιτήρια που αγοράσατε είναι γνήσια, καλώντας στο Κέντρο Εισιτηρίων Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA (τηλ: +41 445-831-000)

- Τα εισιτήρια θα είναι προσωποποιημένα. Συνεπώς, βεβαιωθείτε ότι θα φέρετε έγγραφο με φωτογραφία. Σκόπιμο είναι επίσης να έχετε την πιστωτική κάρτα με την οποία αγοράσατε το εισιτήριο, για την περίπτωση που σας ζητηθεί.

- Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή σε ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό και συμπεριφορές.

Στοιχεία επικοινωνίας Πρεσβείας Μπραζίλια:
SES, Av. das Nações, Qd. 805, Lt. 22
CEP: 70480-900
Brasília – DF
Τηλ: +55 (61) 3443 6573
Fax: +55 (61) 3443 6902
e-mail: gremb.bra@mfa.gr
Τηλ. έκτακτης ανάγκης: +55 (61) 8128 2822 & +55(61) 8128 3257

Στοιχεία επικοινωνίας Γενικού Προξενείου Αγίου Παύλου:
Av. Paulista, 2073 – Conj. Nacional HORSA II,
23o andar, Cj.2303
01311-940 São Paulo-SP
Telefone: (+55)-11-32510675, 32831231
Fax: (+55)-11-32890178
e-mail: grgencon.spa@mfa.gr”