Ενώπιον της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής, για την έγκριση του διορισμού του, παρουσιάστηκε σήμερα ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.


Ο διορισμός του κ. Στουρνάρα εγκρίθηκε με 10 ψήφους υπέρ, 7 κατά και ένα «παρών». Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές από ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. «Παρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, ενώ από την ψηφοφορία απουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση πως, παρότι η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και τα δεδομένα επιτρέπουν αισιοδοξία, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 33,5% στα τέλη του πρώτου τριμήνου 2014 από 32% στα τέλη του 2013. Προανήγγειλε δε πως θα υπάρξει συντονισμός με την κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία προσδιόρισε στα 77 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42 δισ. ευρώ αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και τα 10 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά δάνεια.


Τον κ. Στουρνάρα συνόδευε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος και προτείνει την τοποθέτησή του. Ο κ. Χαρδούβελης χαρακτήρισε σημαντική τη συμβολή του Γ. Στουρνάρα στην ανατροπή του δυσμενούς οικονομικού κλίματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και από τα νέα του καθήκοντα θα συνεχίσει να βοηθά τη χώρα στην κρίσιμη αυτή περίοδο.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι μίλησε στη Βουλή ως κυβερνητικός διαχειριστής ενός μονόδρομου, ενώ η Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ανέφερε πως είναι «ντροπή για το πολιτικό σύστημα να ανακυκλώνονται σε ανώτερες πολιτικές θέσεις τα πολιτικά παιδιά του Σημίτη».
Ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως θα είναι διοικητής «υπεράνω επιδιώξεων και συμφερόντων» και ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον.