saxonis_dikastirio_02.jpg
Με την απολογία του πέμπτου και τελευταίου κατηγορούμενου, ολοκληρώθηκε η αποδεικτική διαδικασία στην πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Απολογήθηκε ο επί σειρά ετών διευθυντής της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Γκόλας. Όμως, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις διευκρινίσεις που ζήτησε το δικαστήριο από τον βασικό υπεξαιρέτη -πρώην ταμία του δήμου- Παναγιώτη Σαξώνη(φωτογραφία).

Ο Σαξώνης ρωτήθηκε επανειλημμένα για το αν οι δύο συγκατηγορουμένοι του, πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας γνώριζαν για την υπεξαίρεση –κι απάντησε: «Δεν το βάζω το χέρι μου στη φωτιά». Και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν συναντήθηκε ποτέ με τους διευθυντές για την υπεξαίρεση.

Αντίθετα, για τον πρώην πανίσχυρο γ.γ. του δήμου Θεσσαλονίκης, είχε να πει πολλά: «Έχω πει κατ' επανάληψη ότι ο Λεμούσιας μού είπε ότι όσοι πρέπει να ξέρουν θα ξέρουν και ότι από αυτήν την πόρτα 'περνούν' τα χρήματα και καταλήγουν στο γραφείο του δημάρχου, που δεν θέλει όμως να ξέρει από πού προέρχονται».

Στο σημείο αυτό, ο Μ. Λεμούσιας σηκώθηκε όρθιος και φώναξε: «Δεν γίνεται να ακούγονται αυτά τα πράγματα σ' αυτήν την ιερή αίθουσα. Κάθε φορά που καταρρίπτονται τα επιχειρήματα του Σαξώνη, εκείνος εμφανίζεται με νέα σενάρια. Πόσο να αντέξω; Η γυναίκα μου, η οικογένεια μου; Ας μας φέρει ένα αποδεικτικό στοιχείο. Σκοτώστε με εσείς (σ.σ. απευθυνόμενος προς τους δικαστές), όχι όμως αυτός».

Νωρίτερα, ο Θ. Γκόλας καταλόγισε στον εαυτό του ευθύνες από αμέλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δόλο. «Δεν με πλησίασε κανείς για να κάνω τα 'στραβά μάτια', ούτε είπε κανείς ότι έδωσα εντολή να μην γίνονται έλεγχοι» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι εμπιστεύτηκε τους υφισταμένους του, όπως επίσης τον Παν. Σαξώνη. Όσο για το τι θα κάνει αν αθωωθεί, υποστήριξε πως θα πάει στο χωριό του «να το γιορτάσουμε με τα νταούλια», για να αποδείξει πως δεν τον ενδιαφέρουν τα υλικά αγαθά και τα χρήματα.

Η διαδικασία στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, 11 Ιουνίου, με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας.