Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επικρίνει την κυβέρνηση ότι «το εσπευσμένο και αναιτιολόγητο κλείσιμο της Βουλής συνιστά μια απαράδεκτη πράξη που συμβάλλει στην περαιτέρω απαξίωση της Δημοκρατίας».


Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «φοβάται την ανοιχτή Βουλή, εχθρεύεται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και επιλέγει τις "ασφαλείς" συνθέσεις των θερινών τμημάτων για να ολοκληρώσει τις μνημονιακές του υποχρεώσεις με τον πιο ανώδυνο για την κυβέρνηση τρόπο, αλλά και για να μεταφερθούν τον Οκτώβριο οι συζητήσεις άρσης ασυλίας» μεταξύ των οποίων του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, αλλά και του Ηλία Κασιδιάρη για την υπόθεση Μπαλτάκου.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είναι έκθετος για τη χθεσινή του απόφαση να κλείσει άρον-άρον τη Βουλή και για έναν επιπλέον λόγο: «Έχει χρέος απέναντι στους πολίτες και τη δημοκρατία να συζητηθεί το θέμα της Χρυσής Αυγής, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όπως επιβάλλεται από την αναγκαιότητα καταπολέμησης του ναζιστικού φαινομένου».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Λαφαζάνης, θεωρεί πως η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο της Βουλής υποκινούμενη από «πολιτικές σκοπιμότητες, ιδιοτελείς, κομματικές και κυβερνητικές» και με τον τρόπο αυτό, με «μια ελεγχόμενη σύνθεση υποβαθμισμένης Βουλής», η κυβέρνηση θέλει να περάσει «κρίσιμα νομοσχέδια». 

Τέλος, ανάλογα ήταν τα σχόλια και του γ.γ. της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε πως σε συνθήκες κρίσης που περνά η χώρα δεν θα έπρεπε να ισχύει ο θεσμός των θερινών τμημάτων. «Οι εκκρεμότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες. Μεσολάβησε η 15ήμερη διακοπή για το Πάσχα και η αναγκαία 15ήμερη διακοπή λόγω των εκλογών. Δηλαδή συζητάμε αν είναι καλό να κλείνει η Βουλή περί τον Απρίλιο. Είναι απίστευτα πράγματα αυτά και θεωρούμε ότι είναι ένα επικίνδυνο βήμα περιστολής της Δημοκρατίας», είπε.