Η Βραζιλία έκαμψε δύσκολα την αντίσταση της Κροατίας με σκορ 3-1 στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στο «Κορίνθιανς Αρένα», έχοντας ωστόσο για MVP της αναμέτρησης όχι τον Νεϊμάρ που πέτυχε δύο τέρματα, αλλά τον ρέφερι Νισιμούρα.


Ο ρέφερι από την Ιαπωνία χάλασε τη... γιορτή με τις αποφάσεις του θέλοντας προφανώς να κλέψει όλη τη δόξα από την τελετή έναρξης, ξενερώνοντας μάλιστα τους εκατομμύρια τηλεθεατές που παρακολούθησαν την αναμέτρηση. Οι μόνοι ωστόσο που δεν στεναχωρήθηκαν ήταν οι φίλοι της "σελεσάο" που πανηγύρισαν στο... σπίτι τους την πρώτη νίκη στη φάση των ομίλων.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η αναμέτρηση για τους τυπικά και κυριολεκτικά φιλοξενούμενους ξεκίνησε με τον ιδανικότερο τρόπο. Μπορεί στο 7΄ ο Ολιτς να σπατάλησε τεράστια ευκαιρία, καθώς είδε την κεφαλιά του να περνά μόλις άουτ, αλλά τέσσερα λεπτά αργότερα από δική του σέντρα ο ακραίος μπακ της Βραζιλίας, Μαρσέλο του... ξεπλήρωσε την αστοχία του, στέλνοντας άθελα του την μπάλα στα δίχτυα του Ζούλιο Σέζαρ. 

Η ομάδα του Φελίπε Σκολάρι έδειχνε να μην πατά καλά στον αγωνιστικό χώρο μη μπορώντας να απειλήσει ορθολογικά την εστία του Πλετίκοσα. Στο 22΄ οι γηπεδούχοι άγγιξαν το 1-1 (στο ξεκίνημα της φάσης η μπάλα έχει περάσει την τελική γραμμή του άουτ) αλλά ο πορτιέρο των «Vatreni» είπε όχι σε σουτ του Οσκαρ. Η σελεσάο πίεσε τους Κροάτες, από εκεί και έπειτα και εκμεταλλεύτηκε την υπεροχή τους στο 29΄, όταν ο πιο κινητικός παίκτης της (Νεϊμάρ) έκλεψε τη μπάλα στο χώρο του κέντρου και... εκτέλεσε έξω από την περιοχή. Κακός υπολογισμός του Πλετίκοσα και 1-1. 

Στην επανάληψη οι μπαταρίες έπεσαν, η φαντασία του Νεϊμάρ αλλά και η κινητικότητα του στο χώρο επίθεσης μετριάστηκαν και ο χρόνος κυλούσε υπέρ των Κροατών που έδειχναν κι αυτοί με τη σειρά τους σημάδια κούρασης. Ο Γέλαβιτς έμεινε στα αποδυτήρια , τη χρονική στιγμή που ο Σκολάρι έριχνε στη μάχη των χαφ, τον Ερνάνες για να προλάβει το χρονόμετρο... Ωστόσο η καλή ασίστ δεν ήρθε από τα χαφ, αλλά από τον κύριο με τις μαύρες εμφανίσεις... Νισιμούρα, ο οποίος καταλόγησε πέναλτι (ανύπαρκτο) σε βάρος του Λόβρεν, για τράβηγμα  πάνω στον Φρεντ.   

Ο Νεϊμάρ που έστησε την μπάλα στα 11 βήματα, παρότι είδε τον Πλετίκοσα να απογειώνεται εν τέλει η μπάλα του έκανε το χατήρι, το 2-1 αναγράφτηκε στον φωτεινό πίνακα και κάπου εκεί τα όποια όνειρα των Κροατών για θετικό αποτέλεσμα στην πρεμιέρα, πήγαν βόλτα... Στο φιλί της ζωής που πήγε να δώσει ο Πέρισιτς στο 91', ο Σέζαρ δήλωσε για 2η φορά παρών και στην επόμενη φάση, ο Όσκαρ με εξαιρετικό μυτάκι σκότωσε την Κροατία, διαμορφώνοντας το τελικό 3-1. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η "σελεσάο" παίρνει νίκη σε πρεμιέρα της για 19ο συνεχόμενο Μουντιάλ (!), το αυτογκόλ του Μαρσέλο ήταν το πρώτο Βραζιλιάνου στην ιστορία της διοργάνωσης, ενώ για πρώτη φορά σε Παγκοσμίο Κυπέλλο το πρώτο γκολ είναι αυτογκόλ, ενώ ο Νεϊμάρ έφθασε τα 33 γκολ με τα χρώματα της σελεσάο, ισοφάρισε τους Ζαϊρζίνιο και Ροναλντίνιο και είναι έτοιμος να περάσει τον Ριβάλντο που έχει 35.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ ( Φελίπε Σκολάρι): 12. Ζούλιο Σέζαρ, 2. Ντάνιελ Αλβες, 3. Τιάγκο Σίλβα, 4. Νταβίντ Λουϊς, 6. Μαρσέλο, 8. Παουλίνιο (63΄ 18. Ερνάνες), 11. Οσκαρ, 17. Λουίς Γκουστάβο, 7. Χουλκ (68΄ 20. Μπερνάρ), 9. Φρεντ, 10. Νεϊμάρ (88΄ 16. Ραμίρες).

ΚΡΟΑΤΙΑ (Νίκο Κόβατς): 1. Στίπε Πλετίκοσα, 11. Ντάριο Σρνα, 6. Ντέγιαν Λόβρεν, 2. Σίμε Βρσάλκο, 5. Βέντραν Τσόρλουκα, 7. Ιβάν Ράκιτιτς, 10. Λούκα Μόντριτς, 4. Ιβάν Πέρισιτς, 20. Ματέο Κόβατσιτς (61΄ 14. Μαρσέλο Μπρόζοβιτς), 18. Ιβιτσα Ολιτς, 9. Νίκιτσα Γέλαβιτς (78΄ 16. Αντε Ρέμπιτς)


Tα goals και τα higjlights της αναμέτρησης: