Να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που λήγει στις 30 Ιουνίου, ζητούν οι Ομοσπονδίες Λογιστών, καθώς τις τελευταίες μέρες παρουσιάστηκαν τεχνικές δυσκολίες στο σύστημα TAXIS net στη διαδικασία αποστολής των φορολογικών δηλώσεων.


Περίπου 2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί έως τώρα με τα τεχνικά προβλήματα υπερφόρτωσης του συστήματος, σύμφωνα με τους λογιστές, να μην αφήνουν περιθώρια για την υποβολή των δηλώσεων από τους υπόλοιπους φορολογούμενους έγκαιρα, έως το τέλος του μήνα. 

Ειδικότερα, εκκρεμεί η αποστολή περίπου 3,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.
Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα πρέπει να υποβάλλονται κάθε μέρα περίπου 196.000 δηλώσεις. 
Φυσικά αυτός ο αριθμός κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλος. 

Παράλληλα, το πρόβλημα αφορά και την υποβολή των δηλώσεων των στοιχείων ακινήτων Ε9, η εκκαθάριση των οποίων είχε προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί ώς τις 18 Ιουνίου. Στόχος ήταν, στη συνέχεια, με βάση τα στοιχεία από την εκκαθάριση, να αποσταλούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα σημειώματα για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ( ΕΝΦΙΑ). 
Εκτιμάται ότι η καθυστέρηση στην εκκαθάριση θα μεταθέσει χρονικά και την αποστολή των σημειωμάτων για την εξόφληση του φόρου, ο οποίος είχε προγραμματισθεί να καταβληθεί σε έξι δόσεις έως το τέλος του έτους.