arxaia_metro_08.jpg
«Με φαντασμαγορικές δηλώσεις δεν τελειώνει ένα έργο». Με αυτά τα λόγια σχολίασε τη χθεσινή εξαγγελία του υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για το μετρό, ο

πρόεδρος των εργαζόμενων στην κατασκευαστική κοινοπραξία, Χάρης Κυπριανίδης, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη.

Χθες, ο κ. Χρυσοχοΐδης, που παραβρέθηκε στην υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας των δημάρχων για τον προαστιακό σιδηρόδρομο, είπε πως το έργο του μετρό θα ολοκληρωθεί παρά τις όποιες δικαστικές προσφυγές. Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανίδης εκτίμησε ότι οι καθυστερήσεις στο έργο δεν οφείλονται ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης, στο ΣτΕ, για τα αρχαία της Βενιζέλου, αλλά σε άλλα προβλήματα που έχουν ενσκύψει.

«Η Βούλγαρη έχει, ακόμη, θέμα με τις απαλλοτριώσεις. Το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί», είπε. Και πρόσθεσε πως, τα έργα στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας πάγωσαν, όταν κατά την εκσκαφή βρέθηκαν αρχαία και εκρηκτικά και, ακόμη, ο Ελληνικός Στρατός δεν έχει ενεργήσει, με αποτέλεσμα «οι 180 εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο έργο να έχουν απολυθεί και να κάθονται στα σπίτια τους περιμένοντας να ειδοποιηθούν για να ξαναπιάσουν δουλειά μετά τον καθαρισμό του χώρου».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στην κατασκευαστική κοινοπραξία οι καθυστερήσεις οφείλονται στην Αττικό Μετρό Α.Ε. «Χρησιμοποιούνται οι αρχαιότητες της Βενιζέλου, για να καλυφθούν καθυστερήσεις», τόνισε σε κάποια στιγμή των δηλώσεών του.

Όπως είπε, η πρόοδος του έργου φαίνεται από το ποσοστό απορρόφησης, που είναι της τάξης μόλις του 30%. Ισχυρίστηκε ότι το πιο δαπανηρό κομμάτι του έργου είναι αυτό με τους μετροπόντικες και η επένδυση των σταθμών.

Ο κ. Κυπριανίδης κατήγγειλε, ακόμη, ότι ο υπουργός, στις δύο επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη, δεν συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και, ενώ είχε προαναγγείλει την επιβολή κυρώσεων αν στο τέλος Μαρτίου δεν είχε προχωρήσει ικανοποιητικά το έργο, δεν επιβλήθηκαν ούτε μέτρα, ούτε κυρώσεις. «Αντίθετα, έδωσε νέα παράταση στην καθυστέρηση», είπε.

Για το θέμα της επέκτασης προς την Καλαμαριά (το έργο άρχισε τη Δευτέρα) υποστήριξε πως τα οποιαδήποτε εμπόδια θα φανούν σε έναν χρόνο, όταν θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση εκτάσεων, για να προχωρήσει το έργο. “Πολύ δύσκολα θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα”, προέβλεψε.