Ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης διοργανώνει και σας προσκαλεί στις τριήμερες εκδηλώσεις με την ευκαιρία της λήξης της μαθητικής χρονιάς, στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού στην Καλαμαριά.


Η εκδήλωση πραγματοποιείται από σήμερα Πέμπτη 19 έως και το Σάββατο 21 Ιουνίου στις 9 μ.μ. 

Συνεχίζοντας την μακρά παράδοση της παρουσίασης ολοκληρωμένων εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου ο Χορευτικός Όμιλος αφιερώνει την τελική παράσταση του Σαββάτου στο μεγάλο γεγονός της γέννησης. 

 Υπό τον τίτλο «όταν σ' εγέννα η μάνα σου» το τμήμα παραστάσεων και το προπαρασκευαστικό τμήμα θα παρουσιάσουν χορούς της Λευκάδας, της Έδεσσας, του Πόντου, της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Κρήτης με τις αντίστοιχες φορεσιές και συνοδευόμενοι από εξαίρετους μουσικούς: 
Νίκος Μπούσιος στο κλαρίνο, Αργύρης Κόκορης στο λαγούτο και το τραγούδι, Θάνος Σταυρίδης στο ακορντεόν, Τριαντάφυλλος Κωνσταντινίδης στην γκάιντα και το καβάλ, Σπύρος Τζιάτζιος στα κρουστά, Βασίλης Μουρτιάδης στην λύρα πόντου, Κώστας Ζώης στο νταούλι, Κώστας Κυριτσάκης στην κρητική λύρα και το τραγούδι και Γιάννης Παπαδόπουλος στο λαγούτο και το τραγούδι.

Την προηγουμένη, Παρασκευή 20 Ιουνίου, τα παιδικά και νεανικά τμήματα του Χ.Ο.Θ. θα παρουσιάσουν το δικό τους πρόγραμμα εμπνευσμένο από την κλασική και αγαπημένη φιγούρα του Καραγκιόζη. Τα προπαιδικά τμήματα θα χορέψουν χορούς της Ηπείρου και της Ανατολικής Θράκης, το παιδικό τμήμα θα παρουσιάσει χορούς των Δωδεκανήσων, το προεφηβικό χορούς της Κρήτης και το εφηβικό Χορούς της Μαύρης Θάλασσας. Το τμήμα νέων και η δεύτερη ομάδα του εφηβικού με χορούς του Έβρου και το τμήμα νέων με χορούς της Θεσσαλίας θα κρατήσουν συντροφιά την υπόλοιπη βραδιά με κέφι. Οι μουσικοί που θα γεμίσουν με το ηχόχρωμα της παραδοσιακής μουσικής την πλατεία της Καλαμαριάς, το βραδάκι της Παρασκευής είναι: Αλέξανδρος Ζώρας στο κλαρίνο, Αστέριος Τράκας στο βιολί, Αργύρης Κοκορης στο λαγούτο και το τραγούδι, Αντώνης Ζάχος και Σπύρος Τζιάτζιος στα κρουστά.

Στο ίδιο σημείο, και στην καλά φωτισμένη και φροντισμένη με εξαιρετικά συστήματα ήχου μεγάλη σκηνή που στήνεται μπροστά από το δημαρχείο, την Πέμπτη 19/6/2014 τα τμήματα των ενηλίκων του Χ.Ο.Θ. θα ξεκινήσουν το εορταστικό αυτό τριήμερο με το αφιέρωμά τους στην Πόλη. 

Και καθώς η Κωνσταντινούπολη υπήρξε χωνευτήρι πολλών διαφορετικών πληθυσμών, εθίμων και μουσικών ακουσμάτων θα παρακολουθήσουμε χορούς από το Βορειανατολικό Αιγαίο, Σαρακατσάνικους χορούς, χορούς της Κοζάνης, χορούς της Θεσσαλονίκης, της Φλώρινας και τέλος χορούς της Κωνσταντινούπολης όπως είναι το συρτό πολίτικο, το χασάπικο και το τσιφτετέλι. Στην μουσική επένδυση της βραδιάς στο κλαρίνο θα είναι ο Γιάννης Δανίτσας, στο βιολί ο Αστέρης Τράκας, στο λαούτο και το τραγούδι ο Αργύρης Κόκορης, στην κορνέτα ο Γιώργος Δεληολάνης και στα κρουστά ο Αντώνης Ζάχος και ο Σπύρος Τζιάτζιος.