Για τη Θεσσαλονίκη ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 αλλά και για τα προβλήματα των νέων τις Ευρώπης, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται σ’ αυτούς στην απασχόληση, τις σπουδές και την επιχειρηματικότητα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο του 33ου Φεστιβάλ Βιβλίου –Πολιτισμού.

Η εκδήλωση έγινε την Παρασκευή 20 Ιουνίου στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου, στην εξέδρα εκδηλώσεων, πλησίον του ειδικού περιπτέρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Βιβλίου για 8η συνεχή χρονιά.

Το πλαίσιο της εκδήλωσης έθεσε ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Κώστας Μπλιάτκας, ο οποίος και την συντόνισε.

Για το «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» μίλησε η πρόεδρος του θεσμού Μαρία Πασχαλίδου, η οποία έδωσε όλες τις πληροφορίες για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται μέσα στο 2014.

Ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Χρυσόγονος τόνισε ότι πρόκειται για έναν σημαντικό προνόμιο που απέκτησε η Θεσσαλονίκη μ’ αυτόν τον θεσμό αλλά αναφέρθηκε και σε ένα άλλο «προνόμιο», θλιβερό αυτή τη φορά, που κατέχει, αυτό της «πρωτεύουσας της ανεργίας» η οποία «πλήττει κυρίως τη νεολαία», παραθέτοντας τους αριθμούς για να τεκμηριώσει τη διαπίστωσή του.

Ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής – επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως είναι πολύ σημαντική η γιορτή της πόλης για το 2014 αλλά πρέπει να προσεγγίσει με διάφορους τρόπους τους νέους και με τη λήξη του θεσμού να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα για την πόλη και την νεολαία.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αργύρης Περουλάκης, μετέφερε την εμπειρία του από την επαφή που είχε με νέους ανθρώπους στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η αντιπροσωπεία τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε όλη τη χώρα για την ενημέρωση των νέων κυρίως ανθρώπων για τις προκλήσεις και προοπτικές που έχουν στην αγορά εργασίας.

Ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το οποίο ανέφερε ότι παρά το όσα γράφονται και λέγονται θα βρει τις ισορροπίες και το έργο που θα επιτελέσει θα είναι σημαντικό και για τους νέους της Ευρώπης.

Στην εκδήλωση παρενέβη ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αφού επισήμανε το «σημαντικό έργο που κάνει η Θεσσαλονίκη: Πολιτιστική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» αναφερόμενος στους νέους τόνισε «ότι πρέπει να τους αφήνουμε ελεύθερους να επιλέξουν τη θέλουν να κάνουν και να στηρίζουμε τις αποφάσεις τους. Αυτοί πρέπει να βάλουν το πλαίσιο και όχι εμείς. Εμείς θα πρέπει να τους διευκολύνουμε, ως κράτος, ως δήμος κλπ για να πετύχουν τους στόχους τους και να μην τους προσθέτουμε εμπόδια».