theodorakis_lavrio_idrytiko_synedrio_20140627_01.jpg
Τον λαό κάλεσε να αποφασίσει αν «θα αφήσει μόνα τους τα δύο κόμματα εξουσίας, αν θα τους προσφέρει δεκανίκια ή αν θα θελήσει κάποιος, να τους συνεφέρει», ο

Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματός του που άρχισε σήμερα στο Λαύριο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. «Άλλα πράγματα μπορεί να επιβάλλει ένα κίνημα του 6% και άλλα ένα του 12 ή του 18%» επισήμανε αναφέροντας ότι στόχος του Ποταμιού είναι να φέρει «την Μεγάλη Αλλαγή, που δεκαετίες εξαγγέλλεται και ποτέ δεν έρχεται».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης καταφέρθηκε κατά του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού και ενός συστήματος «που προσπαθεί με ψέματα και μισές αλήθειες να κρατηθεί στην εξουσία». «Η δημοκρατία στηρίζεται σε μία και μόνη ιδεολογία, τον ανθρωπισμό», είπε, σημειώνοντας ότι βασικοί πυλώνες της Ελλάδας πρέπει να είναι «κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοκρατία, νέο Δημόσιο - νέο παραγωγικό μοντέλο» με προτάσεις που θα «πηγάζουν από αρχές και αξίες και θα είναι πρακτικές, θετικές, να συμβάλουν στον διάλογο και στο μπόλιασμα διαφορετικών - θετικών προτάσεων».

Το Ποτάμι, είπε ο κ. Θεοδωράκης «θέλει να αντικαταστήσει το παλαιοκομματικό σύστημα του ρουσφετιού με ένα σύστημα αξιοκρατίας», «να μπει το συμφέρον των πολλών πάνω από το συμφέρον της πολιτικής φαμίλιας» επισημαίνοντας ότι «το ρουσφέτι εξακολουθεί να είναι και σήμερα ο συνεκτικός ιστός - η κόλα - του οπισθοδρομικού, λαϊκίστικου συστήματος» και ότι δεν έχει σημασία «αν δηλώνεις «δεξιός» ή «αριστερός», αν τάζεις κοινωνία «φιλελεύθερη» ή «σοσιαλιστική», όταν μέσα σου κυριαρχεί ο πολιτικός κοτζαμπάσης και όλους τους βλέπεις σαν ψηφοφόρους -πελάτες ή σαν ψηφοφόρους - εχθρούς».

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη σύγκρουσης «με το σάπιο καθεστώς των μετρίων, της αναξιοκρατίας, του φόβου, της κλειστής κοινωνίας» σημειώνοντας ότι η «Ελλάδα πρέπει να φτιάξει την δική της Αναγέννηση» γι αυτό και το Ποτάμι μιλά για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και όχι της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς, ενός παλαιοκομματικού συστήματος που δεν θέλει «να επεξεργαστεί λύσεις, να πει την αλήθεια και καταφεύγει στα εικονίσματα και στον μεσσιανισμό».

Τι θέλει το Ποτάμι:

Ένα νέο εκλογικό σύστημα. Αναλογικότερο, με μικρότερες περιφέρειες για να μην έχουν μέλλον στη πολιτική μόνο όσοι έχουν χρήματα.

Τα προνόμια και οι παροχές στο πολιτικό σύστημα πρέπει να επανεξεταστούν από το μηδέν.

Το ίδιο και για τα προνόμια και τις  παροχές σε εκδότες και καναλάρχες.

Οι θέσεις των υπουργών και των αναπληρωτών τους να γίνουν οι μισές.

Σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία- Υγεία –Ασφαλιστικό- Εξαγωγές) να επιλεγούν άνθρωποι οικουμενικής αποδοχής που δεν θα ανασχηματίζονται και δεν θα κάνουν τα χατίρια των κομματικών επιτελείων.

Η Ελλάδα από την Ευρώπη ζητάει δίκαιη μεταχείριση. Έχει υποχρεώσεις - το κράτος έχει συνέχεια – αλλά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέτει και την ανάπτυξη και το χρέος. Δίκαιη αντιμετώπιση σημαίνει να πάρει το «αναπτυξιακό μέρισμα» που δικαιούται ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και αυτό θα πρέπει να το διεκδικήσει με κάθε τρόπο.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Κανείς στο δρόμο, κανείς χωρίς τροφή, εκπαίδευση και περίθαλψη.

Σταθερό και δίκαιο, αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα. Που να ενισχύει την πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα να ανταμείβει τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους με ισχυρά κίνητρα.

Να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι πρωταγωνιστές των σκανδάλων θα πρέπει να δικαστούν.

Αξιολόγηση και αξιοκρατία σε όλες τις δημόσιες θέσεις.

Ισχυρές και πραγματικά ανεξάρτητες Αρχές.

Αποκέντρωση έτσι ώστε να αποφασίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες από τους φόρους μέχρι τα σκουπίδια.

Μητροπολιτικοί Δήμοι για να οργανώσουμε τη ζωή μας με βάση την πραγματικότητα και όχι τα τοπικά φέουδα.

Οι Περιφέρειες δεν είναι για να δοξάζουν τα κόμματα και να ασκούν εξωτερική πολιτική. Τα σκουπίδια είναι πρώτη προτεραιότητα και να το πούμε.

Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια και τα παιδιά μας. Όχι στις δεκάδες ανεξέλεγκτες χωματερές που καταλήγουν τελικά στην θάλασσα.