Την έκθεση «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Λωζάννης με έδρα την Κωνσταντινούπολη, θα φιλοξενήσουν στη Θεσσαλονίκη το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης (ΛΕΜΜΘ) και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ) του Δήμου Καλαμαριάς.

Η έκθεση βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες και φωτογραφίες Ελλήνων και Τούρκων που οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους υποχρεώθηκαν να εκπατριστούν από τη γενέθλια γη, με τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Με την ελληνοτουρκική σύμβαση της Ανταλλαγής των Πληθυσμών εκπατρίστηκαν αναγκαστικά 1.500.000 ορθόδοξοι χριστιανοί και 500.000 μουσουλμάνοι.

Η κοινή παρουσίαση της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη από δύο σημαντικά ιδρύματα της πόλης αποσκοπεί στην αλληλογνωριμία ανάμεσα σε δυο πληθυσμούς που μοιράστηκαν τη δραματική εμπειρία της υποχρεωτικής μετακίνησης και αποτελεί συνεισφορά σε μια νέα οπτική της ιστορίας. Μια ματιά που κρατά αποστάσεις τόσο από μια υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση, όσο και από μεταμοντέρνες απόπειρες που ισοπεδώνουν τις διαφορετικές εμπειρίες. Κοινό σημείο στις προφορικές μαρτυρίες των προσφύγων αποτελεί το παράπονο να γεννιέσαι σε μια χώρα, να μεγαλώνεις σε άλλη και να αισθάνεσαι ξένος και στις δύο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο στις 14 Ιουνίου, στις 8.00 το βράδυ. Θα χαιρετίσουν οι δήμαρχοι Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογίδης και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του ΛΕΜΜΘ Μαριάννα Βιλδιρίδη και ο πρόεδρος του ΙΑΠΕ, Σωτήρης Γεωργιάδης.

Για το θέμα της έκθεσης θα μιλήσουν ο κ. Ζήσης Σκαμπάλης, προϊστάμενος διεύθυνσης του ΛΕΜΜΘ, η κα Μαρία Καζαντζίδου, ιστορικός του ΙΑΠΕ, και ο κ. Sefer Guvenc, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάννης. Τα εγκαίνια θα πλαισιώσουν με τα τραγούδια τους οι χορωδίες του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάννης και του δήμου Καλαμαριάς.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2014 και στη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και ξεναγήσεις που σύντομα θα ανακοινωθούν.