apth_ktirio_dioikisis_02.jpg
Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να τινάξει στον αέρα τις εκλογές νέου πρύτανη στο ΑΠΘ!

 

Η πενταμελής σύνθεση του 3ου Τμήματος του ΣτΕ έκρινε πως η παρουσία των πρυτάνεων στις συνεδριάσεις των συμβουλίων των Ιδρυμάτων είναι υποχρεωτική και η μη παρουσία τους σε αυτές καθιστά τις αποφάσεις που λαμβάνονται μη νόμιμες. Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, λόγω σπουδαιότητας, παρέπεμψαν το θέμα για νέα κρίση στην επταμελή σύνθεση και θα συζητηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Να σημειωθεί ότι, σε μια τέτοια συνεδρίαση, που δεν ήταν παρών ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, εκλέχθηκαν οι τρεις υποψήφιοι για τις εκλογές ανάδειξης νέου πρύτανη.

Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή του καθηγητή Ανδρέα Γιαννακουδάκη, ο οποίος ζητά να ακυρωθεί η απόφαση του συμβουλίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την οποία επελέγησαν ως υποψήφιοι για την εκλογή στο αξίωμα του πρύτανη στο Αριστοτέλειο οι καθηγητές, Λογοθέτης, Μήτκας και Παπαδογιάννης και όχι ο ίδιος.

Το ΣτΕ σημειώνει πως ο νόμος 4009/2011 για τα ΑΕΙ αναφέρει ότι στις αρμοδιότητες του πρύτανη περιλαμβάνεται η συμμετοχή του, χωρίς ψήφο, στις συνεδριάσεις του συμβουλίου του Ιδρύματος. Σύμφωνα με το ΣτΕ, αυτή η διάταξη προβλέπει ότι ο πρύτανης «πρέπει να καλείται, επί ποινή ακυρότητας της οικείας συνεδριάσεως και της πράξεως που εκδίδεται κατ' αυτήν» και να συμμετέχει και σε αυτές που «λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής νέου πρύτανη». Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η επίμαχη απόφαση του συμβουλίου του ΑΠΘ, η οποία εκδόθηκε χωρίς να προηγηθεί σχετική πρόσκληση προς τον εν ενεργεία πρύτανη του Ιδρύματος, είναι μη νόμιμη και θα έπρεπε να ακυρωθεί.

Να σημειωθεί πως, με βάση το νέο νόμο για την εκλογή πρυτάνεων, έγινε η επιλογή των τριών και, στη συνέχεια, οι ηλεκτρονικές εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν νικητή τον καθηγητή Περικλή Μήτκα.