Συνάντηση με το νέο υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, είχε σήμερα στην Αθήνα ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος.



Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα κι ο υπουργός άκουσε με προσοχή τα προβλήματα που του εξέθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Αρχικά συζητήθηκε η εφαρμογή του μέτρου διαθεσιμότητας, η οποία έχει αποψιλώσει το ΑΠΘ από διοικητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας του. Ο κ. Μυλόπουλος τόνισε πως πρέπει άμεσα να ληφθεί μέριμνα για την επαναφορά των υπαλλήλων στη θέση τους, προκειμένου το πανεπιστήμιο να επαναλειτουργήσει κανονικά.

Σχετικά με τους αιώνιους φοιτητές, ο κ. Μυλόπουλος πρότεινε, προκειμένου να αποφευχθούν οι αδικίες, να προβλεφθεί με νομοθετική ρύθμιση η οριστική διαγραφή όσων φοιτητών δεν έχουν εμφανιστεί και δεν έχουν δώσει εξετάσεις στα πανεπιστήμια για διάστημα μεγαλύτερο της 5ετίας και η αναβολή εφαρμογής του μέτρου της οριζόντιας διαγραφής για ένα χρόνο, προκειμένου το πρόβλημα να διευθετηθεί μέσω των οργανισμών των πανεπιστημίων.

Τέλος, ο πρύτανης έθεσε στον υπουργό το πρόβλημα της δημόσιας χρηματοδότησης, που έχει φτάσει στο 1/3 εκείνης που ίσχυε προ του 2010, θέμα για το οποίο πρότεινε να συσταθεί επιτροπή από υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και των πανεπιστημίων, προκειμένου να οριοθετηθεί η ελάχιστη δημόσια χρηματοδότηση, πέρα από την οποία θα χρειαστεί να περικοπούν ακαδημαϊκές λειτουργίες στα ιδρύματα.

Ακόμη, συζήτησε με τον υπουργό το μεγάλο ζήτημα της ανανέωσης του προσωπικού, τα προβλήματα με τις εργολαβίες φύλαξης και καθαριότητας και την αδικαιολόγητη αύξηση του αριθμού των εισαγόμενων φοιτητών, σε εποχή που η δημόσια χρηματοδότηση καταποντίζεται.

Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, από την πλευρά του, απέφυγε να πάρει σαφή θέση απέναντι στα προβλήματα και δεσμεύτηκε να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων που έχουν πληγεί από τη διαθεσιμότητα, καθώς και με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων.