Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται βελτίωση του καιρού, με άνοδο της θερμοκρασίας, λιγότερα μπουρίνια και μείωση της έντασης των νότιων ανέμων.


Αυτό τόνισε, μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 ο δρ. μετεωρολογίας Μιχαήλ Σιούτας.

Όπως είπε, τα μπουρίνια θα συνεχιστούν ως τις αρχές Ιουλίου, όχι, όμως, με την ίδια ένταση και συχνότητα και στις ίδιες περιοχές. «Από την ερχόμενη εβδομάδα θα σημειωθεί άνοδος της θερμοκρασίας και τα μπουρίνια περιορίζονται σε ορεινές περιοχές, ενώ σταματούν οι νότιοι άνεμοι που μετέφεραν υγρασία και προκαλούσαν τα μπουρίνια», είπε.

Ο κ. Σιούτας χαρακτήρισε «συνηθισμένο φαινόμενο για την εποχή» τα απογευματινά μπουρίνια που ξεσπούν κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα, όπως και τις χαλαζοπτώσεις. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι «εφέτος υπάρχει μια έξαρση, καθώς είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των ημερών με τέτοια φαινόμενα». Υπογράμμισε, επίσης, ότι, την τελευταία δεκαετία έχουν αυξηθεί οι χαλαζοπτώσεις στη χώρα μας.

Τοξική η «κόκκινη βροχή»Όσον αφορά το φαινόμενο της μετακίνησης σκόνης από τη Σαχάρα, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με το παρελθόν, επειδή δεν υπήρχαν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι που καταγράφουν, πλέον, μετακινήσεις αέριων μαζών και αιωρούμενων σωματιδίων.
Στην ερώτηση αν η περίφημη «κόκκινη βροχή» είναι τοξική, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περιέχει τοξικές επικίνδυνες ουσίες «επειδή διέρχεται από περιοχές που μπορεί να εγκλωβίσει και να μεταφέρει τοξικά αιωρούμενα σωματίδια. Τελικά, δεν είναι και τόσο αθώα», σχολίασε. Τη χαρακτήρισε, πάντως, «σύνηθες φαινόμενο για την περιοχή της Μεσογείου».