Πραγματικά …φανταστικά ταξίδια πουλούσαν μέσω ίντερνετ, δύο επιτήδειοι από τη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να αποσπούν χρήματα από ανυποψίαστους ανθρώπους κυρίως ηλικιωμένους.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελία ενός συνταξιούχου που είχε πληρώσει περίπου 1500 ευρώ για ένα ταξίδι που δεν έκανε ποτέ.

Οι δύο δράστες 31 και 59 χρονών αντίστοιχα, είχαν φτιάξει σελίδα, ανύπαρκτου ταξιδιωτικού γραφείου, σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και διαφήμιζαν δελεαστικές προσφορές για ταξίδια στο εξωτερικό.

Τις προσφορές είδε και ο συνταξιούχος, ο οποίος μάλιστα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 31χρονο και στη συνέχεια κατέθεσε σε λογαριασμό 1.712 ευρώ, για την αγορά ταξιδιωτικής προσφοράς, χωρίς ουδέποτε να λάβει οποιοδήποτε παραστατικό για την πραγματοποίηση της υποτιθέμενης εκδρομής.

Ο συνταξιούχος κατήγγειλε το συμβάν στην Αστυνομία και έπειτα από έρευνα οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνέλαβαν τους δύο άνδρες σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία της απάτης.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συμβουλεύει τους χρήστες του διαδικτύου: 

• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές σε αξιόπιστες ιστοσελίδες που ακολουθούν αξιόπιστα πρωτόκολλα ασφαλείας. 

• Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, η οποιοδήποτε είδους ηλεκτρονικών κρατήσεων για ταξίδια και εκδρομές, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες. 

• Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές. 

• Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων. 

• Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας. 

• Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να είναι σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών-ακυρώσεων. 

• Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς. 

• Να αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από Ίντερνετ καφέ). 

• Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κ.λπ., που εύκολα μπορεί να προβλεφθούν. 

(Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντληθούν από την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη).