Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, επ’ ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παρευρέθηκαν χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και συντονιστής του έργου ΙΑΣΩΝ, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, Ιωάννης Καζάζης.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης συζητήθηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας του ΑΠΘ με τα Πανεπιστήμια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Παρευξείνιας Ζώνης, που χρονολογείται από το 1994 με τη δημιουργία του προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», στόχος του οποίου είναι η πρακτική ενίσχυση των ελληνικών σπουδών σε επίλεκτα πανεπιστήμια της περιοχής.

Μέσω του προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» έχουν δωρηθεί μέχρι σήμερα 16 βιβλιοθήκες των 2.000 τόμων η κάθε μια, έχουν χορηγηθεί 700 υποτροφίες για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αριστούχους φοιτητές των πανεπιστημίων αυτών, έχουν εκπονηθεί 70 διδακτορικά από κοινού με τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια και σήμερα η ελληνόφωνη εκπαίδευση στα πανεπιστήμια βρίσκεται στα χέρια των αποφοίτων μας.

Όλοι οι υπόλοιποι υπότροφοι απασχολούνται σε μικτές ελληνο-ρωσικές επιχειρήσεις στον τουρισμό και αποτελούν στελέχη στις τοπικές κοινωνίες. Ένας καλός αγωγός φιλελληνισμού, ο οποίος είναι ζωντανός και αποτελεί το μέλλον για την σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας που ισχύει μεταξύ των Ρωσικών Πανεπιστημίων που διδάσκονται την ελληνική και του ΑΠΘ, εισήχθησαν στο Κ.Δ.Ξ.Γ. την τελευταία τετραετία, μαθήματα ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή στους φοιτητές όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου, που τα παρακολουθούν κατ’ επιλογή.

"Η στενότερη συνεργασία του ΑΠΘ με τα πανεπιστήμια της Ρωσίας και της Παρευξείνιας ζώνης, μέσω της ενίσχυσης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε περιοχές όπου άκμασε ο ελληνικός πολιτισμός και αναπτύχθηκε η Ορθοδοξία, είναι άλλο ένα δείγμα της εξωστρέφειας και της διεθνούς δραστηριότητας του ΑΠΘ, προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων", δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος.