proastiakos_02.jpg
Το σύμφωνο συνεργασίας για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και την υλοποίηση του έργου "Δυτικός Προαστικός Σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης" θα υπογραφεί την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014.

Η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει στις 2 μ.μ. στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (οδός Βασ. Γεωργίου Α' 1, αίθουσα συσκέψεων, 3ος όροφος), από τους δημάρχους Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, Δέλτα Γεώργιο Γλώσση, Κορδελιού – Ευόσμου Στάθη Λαφαζανίδη, Παύλου Μελά Διαμαντή Παπαδόπουλο, Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου καθώς και εκπροσώπους του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., της ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε., της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε., του ΟΛΘ Α.Ε., του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, οι οποίοι συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου.

Στη συνάντηση έχει προσκληθεί ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθώς και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή (ΕΔΑ) Μεταφορών του υπουργείου.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η 1η Συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης μαζί με την Ομάδα Διοικητικού και Τεχνικού Συντονισμού οι οποίες συγκροτήθηκαν στο πλαίσιο της προώθησης και υλοποίησης του έργου “Δυτικός Προαστικός Σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης”.

Με το σύμφωνο οι φορείς συμφωνούν να αναζητήσουν πόρους από το τρέχων ΕΣΠΑ καθώς και το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ή άλλο αναπτυξιακό χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ ή της Ελλάδας.

Οι φορείς σκοπεύουν να ανακατασκευάσουν και να επαναχρησιμοποιήσουν υφιστάμενο τμήμα μη ενεργού σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ, να κατασκευάσουν νέα τμήματα για να συνδέσουν σιδηροδρομικά τη Σίνδο με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μέσω Κορδελιού, Ευόσμου, Σταυρούπολης, Αμπελοκήπων και Μενεμένης με οχήματα τύπου rail bus.

Πού θα κάνει στάση ο προαστιακός

proastiakos_04.jpg
Προβλέπεται να κατασκευαστούν οι εξής στάσεις:
  1. Χρυσοστόμου Σμύρνης και Αισχύλου (ΔΙΑΒΑΤΑ)
  2. Νέα Μοναστηρίου και Αθανασίου Διάκου (Ελευθέριο – Κορδελιό)
  3. Νέα Μοναστηρίου και Επτανήσου (Εύοσμος)
  4. Σταθμός ΚΤΕΛ «Μακεδονία»
  5. Εμπορικού Κέντρου “City Gate”
  6. Επτανήσου και Καραολή & Δημητρίου (Εύοσμος)
  7. Ελ. Βενιζέλου και Σοφοκλέους (Αμπελόκηποι)
  8. Παπαφλέσσα και Αγίας Κυριακής (Εύοσμος – Άνω Ηλιούπολη)
  9. Μικράς Ασίας και Καραολή & Δημητρίου (Σταυρούπολη)
  10. Τερματικών σταθμών στη Σίνδο και
  11. το Λιμάνι Θεσσαλονίκης