Έργα σπουδαίων ζωγράφων, φοιτητών του ΑΠΘ, μαθητών από τα δημιουργικά εργαστήρια και ατόμων με αναπηρία, φιλοξενούνται για λίγες ακόμη ημέρες, μέχρι την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Το τοπίο στις συλλογές του Τελλογλείου: Θαλασσογραφία, τοπιογραφία, αστικό τοπίο

Έργα των Φ. Κόντογλου, Κ. Μαλέα, Κ. Παρθένη, Κ. Βολανάκη και άλλων σπουδαίων ζωγράφων περιλαμβάνει η έκθεση «Το τοπίο στις συλλογές του Τελλογλείου: Θαλασσογραφία, τοπιογραφία, αστικό τοπίο» -με 100 και πλέον έργα από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ, στο ισόγειο του Ιδρύματος.

Η συλλογή του Τελλογλείου δίνει τη δυνατότητα μιας γενικής εποπτείας της εξέλιξης της τοπιογραφίας στη νεοελληνική τέχνη ενώ η έκθεση περιλαμβάνει και έργα ξένων καλλιτεχνών από τη συλλογή του Ιδρύματος, όπως του Γάλλου ζωγράφου Raoul Dufy από τις αρχές του 20ου αιώνα, στο οποίο παρατηρούμε την ηρεμία του μεσογειακού τοπίου.

Ιχνεύοντας, φοιτητές τιμούν τη Βάσω Κατράκη

Μετά την έκθεση «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο» η οποία φιλοξενήθηκε στο Τελλόγλειο το Φθινόπωρο του 2013 -στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο «Βάσω Κατράκη, Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών»- φοιτητές του τμήματος Εικαστικών του ΑΠΘ με την καθοδήγηση των καθηγητών Ξενή Σαχίνη και Γιώργου Τσάρα, εμπνέονται από το έργο της μεγάλης Ελληνίδας χαράκτριας και αναζητούν μέσα από την τεχνική της ξυλογραφίας και της πετρογραφίας τις φόρμες, τα ίχνη και τα αποτυπώματά της.

Η έκθεση «Ιχνεύοντας, φοιτητές τιμούν τη Βάσω Κατράκη» αποτελεί μια πρωτοβουλία των Εργαστηρίων Γλυπτικής και Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ για τη στήριξη του Μουσείου Β. Κατράκη στο Αιτωλικό.

Μια διαφορετική εικαστική παρέμβαση

Το Κέντρο Αποκατάστασης Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες «Ο ΣΩΤΗΡ» σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. πραγματοποιούν πανελλήνια έκθεση εικαστικής έκφρασης με τίτλο «Μια διαφορετική εικαστική παρέμβαση».

Μέσω όλων των μορφών τέχνης τα άτομα με αναπηρίες μεταφράζουν εικαστικά τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, τα όνειρα και τις βαθύτερες επιθυμίες τους. Πειραματίζονται με ποικίλα υλικά και τεχνικές και δίνουν χρώμα στην καθημερινότητα τους.

Τα άτομα με αναπηρίες -όσο σοβαρές κι αν είναι αυτές- μπορούν να αναπτύσσουν ξεχωριστές δυνατότητες και δεξιότητες, αρκεί να βρεθούν σε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό περιβάλλον, το οποίο, αφού τις διερευνήσει και τις φέρει στην επιφάνεια, στη συνέχεια να τις αξιοποιήσει, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή όχι μόνο η ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο αλλά και η συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία, για μια όσο το δυνατόν περισσότερο ισότιμη κοινωνική εξέλιξη.

Έκθεση εργαστηρίων δημιουργικής έκφρασης

Οι δύο κύκλοι εργαστηρίων δημιουργικής έκφρασης του Τελλογλείου, που ξεκινούν κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και ολοκληρώνονται τον Μάιο, στοχεύουν στην εναλλακτική επαφή των παιδιών με τον χώρο του μουσείου και την τέχνης σε όλες της τις μορφές.

Με το «κλείσιμο» κάθε χρονιάς πραγματοποιείται η καθιερωμένη έκθεση με τα έργα των παιδιών που συμμετείχαν στα εργαστήρια.

Στον 2ο όροφο του Τελλογλείου παρουσιάζονται ατομικές και ομαδικές εργασίες και από τα πέντε εργαστήρια (2 εικαστικών, 1 θεατρικό και δύο για παιδιά προσχολικής ηλικίας) που λειτούργησαν την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-4 στο Τελλόγλειο.