Επιστολή-απάντηση στη χθεσινή δήλωση του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.κ. Άνθιμου, αναφορικά με το θέμα της κατάργησης της αργίας του Αγίου Πνεύματος απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στον Παναγιώτατο:




«Προς τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης,
κ.κ. Άνθιμο

Παναγιώτατε,

»Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για το ενδιαφέρον σας σχετικά με το θέμα της κατάργησης της αργίας του Αγίου Πνεύματος.
»Συμφωνούμε μαζί σας ότι δεν είναι δίκαιο να υπάρχει διαχωρισμός των εργαζομένων ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, απλώς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η συγκεκριμένη αργία, η οποία ίσχυε για 12 χρόνια, αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου το 2002, σε συμφωνία με τους εμποροϋπαλλήλους, συγχωνεύσαμε με απόφαση του τέως νομάρχη, μόνο για τη Θεσσαλονίκη,  τρεις ημιαργίες, οι οποίες υφίσταντο με Βασιλικά Διατάγματα, σε μια αργία.  Η αργία αυτή κατέληξε να είναι η ημέρα του Αγίου Πνεύματος για τις εμπορικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα τροφίμων.
»Όπως καταλαβαίνετε, ο υφιστάμενος διαχωρισμός ανάμεσα σε δημοσίους υπαλλήλους και λοιπούς εργαζομένους ισχύει για όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς, μετά από μνημονιακή δέσμευση, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες δεν είναι σε θέση να καθορίζουν καμία τοπική αργία, ούτε και αυτή του Αγίου Πνεύματος για τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, η οποία καθιερώθηκε τα τελευταία 12 χρόνια.
»Καταλαβαίνουμε και καταλαβαίνετε ότι η ανάγκη ξεκούρασης είναι απαραίτητη και επιθυμητή από όλους, όταν, ειδικά η αγορά, δυσκολεύεται να αποδώσει τα προς το ζην.
»Η άποψή σας για την Κυριακή Αργία, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Κανείς από εμάς δε θέλει μια αγορά-μωσαϊκό, που κάποιοι ανοίγουν και κάποιοι κλείνουν και όπως λέτε, όλες οι θρησκείες και όλες οι ζωές έχουν μια ιερότητα της ημέρας και εμείς θέλουμε να την διατηρήσουμε.
 ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4/6/2014