Μέσα στο 2018 θα είναι έτοιμη και θα λειτουργήσει η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά.


Οι εργασίες στο εργοτάξιο του σταθμού Νέας Κρήνης άρχισαν σήμερα, πέντε μήνες νωρίτερα από τον προγραμματισμό.

Η επέκταση αρχίζει από τον σταθμό Πατρικίου της κύριας γραμμής του μετρό και φθάνει ως το νοτιοανατολικό άκρο του δήμου Καλαμαριάς, με πέντε σταθμούς:

1) Σταθμός Νομαρχίας (στη συμβολή της οδού Μητροπολίτου Κυδωνίων με τη λεωφόρο Βασ. Όλγας),
2) Σταθμός Καλαμαριάς (στη συμβολή των οδών Πόντου και Αιγαίου),
3) Σταθμός Αρετσούς (στη συμβολή των οδών Πόντου και Αγίου Νικολάου),
4) Σταθμός Νέας Κρήνης (Βρυούλων) και
5) Σταθμός Μίκρας, ο οποίος θα είναι και ο τερματικός σταθμός της γραμμής του μετρό προς Καλαμαριά.

Το έργο προβλέπει επίσης την κατασκευή των υποδομών για τη μελλοντική επέκταση της γραμμής προς το Αεροδρόμιο, καθώς και οργανωμένο χώρο μετεπιβίβασης από τις λεωφορειακές γραμμές στο σταθμό Μίκρα. Παράλληλα, στην ίδια θέση, προγραμματίζεται και η κατασκευή χώρου στάθμευσης ΙΧ οχημάτων.

Με τη λειτουργία της επέκτασης, το Μετρό θα αναβαθμίσει συγκοινωνιακά το Δήμο Καλαμαριάς, καθώς αναμένεται ότι η απόσταση από το σταθμό της Μίκρας μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα καλύπτεται σε λιγότερα από 15 λεπτά. Με το έργο αυτό αναμένεται ότι θα εξυπηρετούνται περισσότεροι από 65.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

Τον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό Νέα Κρήνη επισκέφθηκαν σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος και ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Θεοδόσης Μπακογλίδης. Ο Διευθυντής Έργου της Διεύθυνσης Μετρό Θεσσαλονίκης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, ενημέρωσε ότι η κατασκευή της επέκτασης προς την Καλαμαριά βρίσκεται σήμερα μπροστά από το χρονοδιάγραμμα του έργου, καθώς και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πέντε νέων σταθμών του Μετρό.

Ο κ. Σιμόπουλος επεσήμανε ότι η επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ότι σε συνδυασμό με τις λύσεις που δίνονται στα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται στην κατασκευή της βασικής γραμμής, σε λίγα χρόνια η Θεσσαλονίκη θα έχει το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης.

Ο κ. Μπακογλίδης υπογράμμισε την άριστη συνεργασία του Δήμου Καλαμαριάς με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ για την πορεία εξέλιξης του έργου και τις προσπάθειες που γίνονται, ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές οχλήσεις γύρω από τα εργοτάξια που θα στηθούν.