kounoupi_2.jpg
Με καθυστέρηση άρχισαν, σήμερα, οι πρώτοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Και να σκεφθεί κανείς ότι οι προετοιμασίες άρχισαν τον… Ιανουάριο!

 

Μάλιστα, σημείο εκκίνησης είναι οι μεγάλες εστίες στις οποίες αναπτύσσονται και συγκεκριμένα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής του Καλοχωρίου και της Σίνδου με κατεύθυνση προς το δέλτα του Αξιού, του Λουδία και του Αλιάκμονα. Περιοχές όπως η Περαία, οι Νέοι Επιβάτες, χωριά της ανατολικής περιοχής του νομού και η πόλη της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να περιμένουν…

Αύριο το πρωί θα αρχίσουν οι ψεκασμοί και στην περιοχή των Σερρών. Την ίδια στιγμή οι βροχές και η ζέστη ευνοούν την εμφάνιση των κουνουπιών, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και στην καταπολέμησή τους.

Ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Γιουφτσίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δε θεωρώ ότι έχουμε αργήσει. Άλλωστε ένας διεθνής διαγωνισμός κρατά πέντε μήνες. Είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων καθώς τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται οι προνύμφες».

Όταν του επισήμαναν ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ψεκασμοί άρχισαν στα μέσα Μαρτίου, απάντησε πως το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών ήταν διετές και έτσι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό πολύ νωρίτερα. «Από την επόμενη χρονιά θα μπορούμε και εμείς να υλοποιήσουμε διετή ή ακόμα και τριετή προγράμματα καθώς άλλαξε η διαδικασία. Εφόσον η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα δίνεται από την αρχή μιας χρονιάς, τότε μέχρι το Σεπτέμβριο θα μπορούν να γίνονται οι προκηρύξεις και η έναρξη των ψεκασμών να γίνεται αρκετά νωρίτερα» σχολιάζει.

Όσον αφορά το θέμα του Ιού του Δυτικού Νείλου, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τις πρώτες προβλέψεις για τη διασπορά του ιού, στα τέλη Ιουνίου.