kalafatis-omilia_20140511_02.JPG
«Το Σχέδιο Νόμου για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση - βιώσιμη ανάπτυξη, ήρθε για να απελευθερώσει αναπτυξιακές δυνάμεις και προοπτικές».

Αυτό υποστήριξε, σήμερα, στη Βουλή, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. ο Σταύρος Καλαφάτης, στη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του νομοσχεδίου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Με το νέο θεσμικό πλαίσιο καθορίζονται επακριβώς οι αρμοδιότητες, μειώνονται τα επίπεδα σχεδιασμού και ελέγχου από επτά σε τέσσερα, ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες, ενώ αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις και δίνεται η ευκαιρία να θεραπευθούν παθογένειες πολλών δεκαετιών.
  • Βελτιώνεται το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις χρήσεις γης, το οποίο έχει πλέον καταστεί παρωχημένο λόγω των σημαντικών αλλαγών των τελευταίων δεκαετιών.
  • Προσαρμόζεται στις σημερινές ανάγκες της χώρας, ένα σύστημα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που είχε καταρτιστεί με βάση τις ανάγκες της δεκαετίας του 1990.
  • Διαδικασίες που χρειάζονταν σειρά ετών, θα απαιτούν πλέον μόνο λίγους μήνες. Ακόμα και η ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης, που σήμερα γίνεται με καθυστέρηση, σε ένα διάστημα μεταξύ 5 και 20 ετών, στόχος είναι να ολοκληρώνεται σε δύο έτη.

«Η ανάπτυξη δεν θα έρθει μόνη της» τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης μετά το πέρας της διαδικασίας. «Θα τη φέρουμε, ανοίγοντας τον δρόμο για επενδυτική δραστηριότητα σε ένα περιβάλλον σταθερών κανόνων και ευέλικτων διαδικασιών που θα ξεπερνούν τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.»